Mevlid Kandili'nde lisede Kur'an tilaveti

Mevlid Kandili'nde lisede Kur'an tilaveti
"Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES), projesi kapsamında okullara din görevlileri atanmasına ilişkin tartışmalar sürerken İzmir’deki bir lisede öğrencilere Mevlid Kandili dolayısıyla Kur’an dinletildiği...

"Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES), projesi kapsamında okullara din görevlileri atanmasına ilişkin tartışmalar sürerken İzmir’deki bir lisede öğrencilere Mevlid Kandili dolayısıyla Kur’an dinletildiği ortaya çıktı.

İz Gazete'nin haberine göre, İzmir’de Menderes  Şehit Mehmet Kıvık Anadolu Lisesi’nde öğrencilere Mevlid Kandili dolayısıyla Kur’an dinletildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu’na (Birleşik Kamu-İş) bağlı Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Adem Yıldırım ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, okullarda bu tür etkinliklerin gerçekleştirilmesinin doğru olmadığını ifade ederek yaşanan olaya tepki gösterdi.

"Bunun yeri okul değil"

Adem Yıldırım,  ÇEDES projesi sonrasında bu tür olayların arttığını dile getirerek şunları söyledi:

“Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Menderes İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu etkinlikler kapsamında konferans icra edilmesi yönünde okullara gönderdiği bir yazı var. Söz konusu okulda Kur’an tilavetinin gerçekleştiğine dair bir video da var. Ancak bu etkinliğin ders esnasında yapılıp yapılmadığına dair kesin bir bilgimiz yok. Veli izin belgesi olmadan öğrenciler bu etkinliklere kesinlikle gidemez. Ancak bu etkinlik, ders saati dışında ve gönüllülük esasıyla yapılmış gibi de durmuyor. Zaten bu etkinliklerin yapılacağı yerler okullar değil.  Biz öğretmenler günümüzü ibadethanede mi kutluyoruz? Bu tür etkinlikler yapılacaksa toplanma alanı ibadethaneler olmalı ve gönüllülük esasına göre yapılmalı. Geçmiş yıllarda bu tür olaylar gündeme gelmişti ama ÇEDES ile birlikte bu hamleler arttı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Kimse bizi dinimizle, inancımızla sorgulamasın, biz insanların inanç ve ibadet özgürlüğünden yanayız. Fakat okullar bilimsel eğitim yuvaları, ibadethaneler de dini gereklerin yerine getirileceği yerler olarak kalmalı...”

Öğrencilerin ders saati içerisinde ve velilerin izni olmadan söz konusu etkinliğe götürüldüğünü açıklayan Özcan Çetin ise şöyle konuştu:

“Velilerle görüştük, yaşanan olaydan şikayetçiler...  Bu olay, gittikçe okullarda dini ağırlıklı bir eğitime başlanmasının startının verildiğini gösteriyor. Bu, ÇEDES ile başlayan bir süreç... Eskiden camilerde yapılan etkinlikler şimdi okullara taşınmaya başlandı. Burada, okul idarecileri ve milli eğitim yetkilileri için de yasa ve yönetmelik bir anlam ifade etmiyor. İtiraz edenlere karşı da tavır alıyorlar.”