Mevlüt Çavuşoğlu: Bu yaptırımlar düşmana karşı bile alınmaz

Mevlüt Çavuşoğlu: Bu yaptırımlar düşmana karşı bile alınmaz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye yönelik savunma sanayisi kısıtlamalarının sonlandırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu tür kararlar dostlara ve müttefiklere karşı alınmaz. Maalesef NATO içinde böyle...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye yönelik savunma sanayisi kısıtlamalarının sonlandırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu tür kararlar dostlara ve müttefiklere karşı alınmaz. Maalesef NATO içinde böyle ülkeler de var. Düşmanlara karşı alınan kararlardır ki bu her düşmana karşı da alınmaz” dedi.
Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe çalışma ofisinde bir araya geldi. Üç bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Üçlü işbirliği sürecinin 10. yıldönümü olduğunu belirten Çavuşoğlu, «Bölgemiz ve dünya genelindeki güvenlik ortamı çok hızlı biçimde değişiyor. 2022 yılı NATO tarihinde üç zirvenin yapıldığı tek yıl. Bu bile içinde bulunduğumuz stratejik koşulları göstermesi bakımından çarpıcı bir örnek» değerlendirmesinde bulundu.

“TERÖRİZM, EN ÖNEMLİ ASİMETRİK TEHDİTTİR”
Çavuşoğlu, haziranda Madrid›de düzenlenecek NATO zirvesinde stratejik konsept dahil önemli konuların görüşüleceğini kaydetti.
Zirveye yönelik beklentileri iki mevkidaşıyla ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Stratejik konsept sadece bugünü dikkate almamalı. İttifakın geleceğine yön veren, uzun soluklu ve vizyoner bir belge olmalı. Terörizm, NATO’ya ve müttefiklere yönelik en önemli asimetrik tehdittir. Terörün her türüyle mücadele edilmesine yönelik kararlılık yeni stratejik konseptte yer almalıdır.”
Toplantının soru-cevap kısmında Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasını her zaman desteklediğini anlatan Çavuşoğlu, “Bu iki ülkenin adaylığıyla ilgili Türkiye’nin koyduğu rezervin sebebi çok açıktır. Bu iki ülkenin PKK, YPG, DHKP-C, FETÖ gibi terör örgütleriyle ilişkileri ve terör örgütlerine yaptıkları destek” dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye›nin bu ülkelerden somut beklentilerini ortaya koyan yazılı bir belgenin de İsveç ve Finlandiya heyetleriyle paylaşıldığını belirterek, «Şimdi bu ülkelerden somut adımlar atması yönünde verdiğimiz belgeye karşı cevaplarını bekliyoruz ve bu adımların da atılması gerekiyor. Zaman içinde Türkiye›yi nasıl olsa ikna ederiz, dostuz, müttefikiz gibi yaklaşım doğru bir yaklaşım olmaz. Açıkça konuşmamız lazım bu ülkelerin somut adım atması gerekiyor» ifadesini kullandı.
Türkiye’ye yönelik savunma sanayisi kısıtlamalarının da sonlandırılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, «Bu tür kararlar dostlara ve müttefiklere karşı alınmaz. Maalesef NATO içinde böyle ülkeler de var. Düşmanlara karşı alınan kararlardır ki bu her düşmana karşı da alınmaz» dedi.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN KATILMASI ŞART

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, Türkiye’nin sınırlarıyla ilgili güvenlik endişelerine cevap vermenin önemli önceliklerinden biri olduğunu söyledi.
İsveç ve Finlandiya›nın, NATO›ya üyelik sürecine ilişkin soruya, «İsveç ve Finlandiya›nın NATO›ya katılması bizim için son derece önemli. Bu şart. Birliğin güçlenmesi için bu şart. İki ülkenin şimdi neden katılmak istediklerini de çok iyi anlıyoruz. Avrupa›da kötüleşen şartlar, Baltık bölgesinde kötüleşen şartlar, bu ülkeleri NATO›ya girmeye zorladı. Bu konu NATO müttefikleri tarafından titizlikle düşünülmeli. Türkiye de buna dahil” yanıtını verdi.