Mezar-ı Şerif de Taliban kontrolüne geçti

Mezar-ı Şerif de Taliban kontrolüne geçti
Afganistan'da Taliban başkent Kabil'e doğru hızlı ilerleyişini sürdürüyor. Taliban, Afganistan'ın dördüncü büyük eyaleti Mezar-ı Şerif ve Meymene'nin merkezleri ele geçirdi. Son 9 günde Taliban güçlerinin kontrolüne geçen...

Afganistan'da Taliban başkent Kabil'e doğru hızlı ilerleyişini sürdürüyor. Taliban, Afganistan'ın dördüncü büyük eyaleti Mezar-ı Şerif ve Meymene'nin merkezleri ele geçirdi. Son 9 günde Taliban güçlerinin kontrolüne geçen eyalet merkezi sayısı 23'e çıktı.

Kanada, 20 bin Afgan mülteciyi kabul edeceklerini açıkladı. Ülkenin göç bakanı Marco Mendicino, özellikle insan hakları aktivistleri ya da kadın liderler gibi durumu hassas olan kişilerden mülteci kabul etmeye çalışacaklarını dile getirdi. Mendicino düzenlediği basın toplantısında, "Afganistan'daki durum çok üzücü ve biz de Kanada olarak bu konuda boş durmayacağız" dedi.

CUMHURBAŞKANI GANİ: VATANI SAVUNACAĞIM

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise gerçekleştirdiği halka seslenişte Afgan şehirlerini Taliban'dan korumaya çalışan askerlerin cesaretini takdir ettiğini söyledi. Gani, “Cumhurbaşkanı olarak vatanı savunmaya devam edeceğim. Uluslararası ortaklarımız ve siyasi liderlerle görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

3 BİN ABD, 600 İNGİLTERE ASKERİ ULAŞTI

Diğer yandan Afganistan'daki diplomatların tahliyesinin sağlanması için 3 bin ABD ve 600 İngiltere askeri ülkeye gitti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkedeki durumun kontrolden çıktığını ve komşu ülkelerden sınırlarını açık tutmalarını istediklerini dile getirdi. En son olarak Taliban 1996'da yıllarca süren çatışmaların ardından Kabil'i ele geçirmişti. Taliban, dönemin Afganistan lideri Muhammed Necibullah'ı idam etmiş, kadınların çalışması ve kız çocuklarının okula gitmesini yasaklamıştı.

TALİBAN, PAKİSTAN SINIRINDAKİ BİR VİLAYETİ DAHA ALDI

Taliban, Pakistan sınırında bulunan Paktika vilayetinde kontrolü ele aldı. Bölge Milletvekili Halit Asad, vilayet merkezi Şaran'ın cumartesi günü Taliban tarafından alındığını doğruladı. Aynı gün Logar vilayetini de alarak başkent Kabil kapılarına dayanan Taliban, Mezar-ı Şerif'i de yoğun ateş altına aldı.     Belh Milletvekili Abbas İbrahimzade, Mezar-ı Şerif'in de hükümet kontrolünden çıktığını duyurdu. Ülkenin dördüncü büyük kenti olan Mezar-ı Şerif Özbekistan sınırına 50 kilometre mesafede bulunuyor.

KATAR'DAN TALİBAN'A ATEŞKES ÇAĞRISI

Katar, yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmeye başlamasının ardından saldırılarını artırarak hızlı şekilde ilerleyen Taliban'a ateşkes çağrısı yaptı. Katar resmi ajansı QNA'da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Al Sani, ülkesini ziyaret eden Taliban Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader ve beraberindeki heyetle başkent Doha'da bir araya geldi. Görüşmede Afganistan'daki son gelişmeler, siyasi durumlar, emniyetle ilgili konular ile Afganlar arası müzakereler ele alındı. Katarlı Bakan, Taliban'a Afganistan hükümeti ve halkının geleceği için kapsamlı siyasi çözüme ulaşmak amacıyla çabaları hızlandırmak adına gerginliği azaltma ve ateşkes çağrısında bulundu.