Milas-Köyceğiz hâlâ yanıyor, gönüllüler uzak tutuluyor

Milas-Köyceğiz hâlâ yanıyor, gönüllüler uzak tutuluyor
Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli, 2 ilde 3 orman yangınının devam ettiğini belirterek, “13 günde 476 cephede alevlerle savaş verdik” dedi.Muğla’da Köyceğiz ve Milas, Aydın’da Bozdoğan yangınının devam ettiğini kaydeden...

Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli, 2 ilde 3 orman yangınının devam ettiğini belirterek, “13 günde 476 cephede alevlerle savaş verdik” dedi.
Muğla’da Köyceğiz ve Milas, Aydın’da Bozdoğan yangınının devam ettiğini kaydeden Pakdemirli, “Milas’ta makilik alanda alevlerle mücadele ediliyor. Köyceğiz’de yangın vadiye hapsolmuş şekilde devam ediyor ama ‘kontrol altında’ diyemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadelede gönüllü olarak bulunmak isteyenlere e-devlet üzerinden başvuru yapmaları çağrısında bulundu.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında, yangınla mücadelede zaaf olduğu eleştirilerine yanıt verdi.
Çelik, “Fitne ateşinin yangın kadar kolay yayılabildiği ve çok daha tehlikeli sonuçlar yaratabildiğini müşahede ettik” dedi.
AK Parti Sözcüsü, “Provokasyonlara karşı duruş sergilemeliyiz” diye konuştu.

ANTALYA’DA BİLANÇO ÇOK ÇOK AĞIR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’daki orman yangınlarının bıraktığı hasarla ilgili son bilgileri paylaştı. Buna göre yangından 59 mahalle etkilendi, 3 binden fazla bina hasar gördü, 1238 hanede eşya zararı var; toplam 34 milyon 596 bin liralık zarar tespiti yapıldı, hayvancılık yapılan arazilerde 11 milyon lira zarar tespit edildi, 20 bin dekar tarım alanı etkilendi.

KAŞ’TA ORMANLIK ALANDA YANGIN

Antalya’da Kaş ilçesine bağlı Yayla Çavdır Mahallesi’nde ormanlık alanda yangın çıktığı bildirildi. Yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.
DHA’nın haberine göre aynı bölgede geçen cumartesi günü de 5 noktada yangın çıkmış, vatandaşların ve ekiplerin müdahalesi ile kısa sürede söndürülmüştü.

Yangınlar devam ediyor gönüllüler engelleniyor

İpek Böceği adlı bir Twitter kullanıcısı devam eden Köyceğiz yangını için, “Alana girebilmek için kaymakamlık özel izin gerekiyor, jandarma yolu kapatmış bu izni alan isimler jandarmaya iletilmiş ancak öyle giriş yapılıyor. Gönüllüleri gerekirse sizin koordinasyonunuzla sahaya alın, bırakın en azından soğutmaya destek olalım” mesajını paylaştı.
Gazeteci Murat Ağırel de yangın bölgelerinde sahadan izlenimlerini paylaştı. Ağırel, “Yangın yerlerinde olan gönüllüler engellendi. Canları pahasına görevlilere yardım eden, inanılmaz işler yapan gönüllülerin bölgeye girmelerinin engellenmesi, topladıkları yardımlara el konulması hangi akla, mantığa sığıyor? Gönüllüler, sivil toplum kuruluşları çalışırken bunu koordine etmek yerine, yasaklamak akıl tutulması olsa gerek” ifadelerini kullandı.

Jandarmadan Akbelen’de engelleme

Muğla-Milas’ta 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nın termik santralde kullanılacak linyit madenine dönüşmemesi için 17 Temmuz’dan beri çadır nöbeti tutan İkizköylüler, jandarma tarafından nöbet alanından çıkarılmaya çalışılıyor. Çadırların kurulduğu alan tapu kayıtlarında tarla olarak geçiyor; nöbet çadırları orman arazisi içinde bulunmuyor. Çadırların kurulduğu alan özel mülk olmasına rağmen Muğla Valiliği’nin kararını uygulamak için geldiğini söyleyen jandarmalar ve kaymakamlık yetkileri, tüm Milas’ın afet bölgesi ilan edildiğini söyleyerek alanın boşaltılmasını istiyor.