Minsk Anlaşması sizlere ömür

Minsk Anlaşması sizlere ömür
Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanımalarının anayasal sınırlar dahilinde bir adım olduğunu belirtti. Putin, 2014’te imzalanan Minsk Antlaşması’nın, Ukrayna’nın anlaşmaya bağlı kalmaması...

Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanımalarının anayasal sınırlar dahilinde bir adım olduğunu belirtti. Putin, 2014’te imzalanan Minsk Antlaşması’nın, Ukrayna’nın anlaşmaya bağlı kalmaması sebebiyle geçersiz hale geldiğini savundu.

Dün akşam saatlerinde yeni bir açıklama yapan Putin, krizin sona ermesi için Ukrayna’ya, “Silahlanmaya son vermesini, NATO üyeliğinden vazgeçmesini, Kırım’ı tanımasını ve Donbss için müzakere etmesini” içeren mesajlarlar verdi. Putin, şunları söyledi:

ANLAŞMAYI KİEV ÖLDÜRDÜ
“Ukrayna yönetimi, alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi. Minsk Anlaşması aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü. Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık.”

Rus lider, bölge açısından en iyi çözümün Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması olduğuna işaret etti:
“Ukrayna’nın, NATO üyeliğine gelince; Batı ülkelerdeki mevkidaşlarımızın yüzlerini kaybetmemesi için bu sorunun en iyi çözümü, mevcut Kiev yönetiminin NATO’ya katılmaktan kendileri vazgeçmesi, tarafsızlığa uyması olur.”

Konuşmasında 2014 yılında Rusya’ya yeniden bağlanan Kırım’a da değinen Putin, “Kırım’da kimse silah zoruyla Rusya’yla birleşmekten yana oy kullanmadı. Batı bu karara saygı duymalı” ifadelerini kullandı.

Putin, ‘‘Ukrayna, ilişkileri normalleştirmek için Kırım ve Sivastopol’de yaşayan insanların Rusya’ya katılma kararını tanımalı’’ vurgusu yaptı.

RUSYA, HEMEN DONBASS’A GİRECEK GİBİ BİR DURUM YOK
Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin ordusunun Donbass’a girmesi gibi bir durum olup olmadığının sorulması üzerine, şu an için Donbass’a girilmesi gibi bir durumu olmadığı yanıtını. Putin, “Ordunun oraya hemen gireceği gibi bir şey söylemedim. Ayrıca, sahadaki gelişmeler ve bunlara bağlı olası sonuçları tahmin etmek mümkün değil. Her şey, sahada gelişen somut duruma bağlı” dedi.

EGEMENLİKLERİNİ TANIYORUZ, UKRAYNA HARİÇ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinde ise ülkesinin, “Rusya, eski Sovyet ülkelerinin egemenliğini hep desteklemiştir, Ukrayna ile ilgili durum, bu ülkeye dışarıdan edilen etki nedeniyle bir istisna” ifadelerini kullandı.

Aldıkları karar sonrası, “Rusya’nın imparatorluk sınırları içerisinde yeniden bir imparatorluk kurmayı planladığı” yönünde spekülasyonlar üretileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Putin, bunun gerçeklikle asla bir ilgisi olmadığını savundu.