Montrö bildirisi soruşturması tamamlandı

Montrö bildirisi soruşturması tamamlandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve kamuoyunda “Amiraller Bildirisi” ya da “Montrö Bildirisi” olarak bilinen soruşturma tamamlandı.Hazırlanan iddianamede, emekli amirallerin Türk Ceza Kanunu’nun 316....

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve kamuoyunda “Amiraller Bildirisi” ya da “Montrö Bildirisi” olarak bilinen soruşturma tamamlandı.

Hazırlanan iddianamede, emekli amirallerin Türk Ceza Kanunu’nun 316. maddesinde yer alan “Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma” suçundan cezalandırılmaları talep edildi. Bu suç, üç yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

İddianame Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

NE OLMUŞTU?
Türkiye’de 100’den fazla emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın gittiği bir tarikat evinde sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması üzerine başlayan tartışmalarla ilgili bir bildiri yayımlamıştı.

Hükümet temsilcileri, muhalefet ve Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bildiriye tepki göstermişti.

Açıklamaya imza atan emekli amiraller gözaltına alınmıştı.

Cem Gürdeniz’den ‘Montrö iddianamesine’ sert tepki

Bildiriyi imzalayanlar arasında yer alan emekli amiral Cem Gürdeniz sert tepki gösterdi. Gürdeniz, sosyal medya hesabından açıklama yaparak, “Türkiye jeopolitik kuşatma ve ekonomik kriz altındayken hiç bir suç unsurunun bulunmadığı bir basın açıklamasından böyle bir iddianamenin yaratılması her yönüyle son derece düşündürücüdür. Tanrı Türk milletinin yardımcısı olsun,” ifadelerini kullandı.