Moskova'dan ABD’ye tehditli yanıt: “NATO ile çatışma çıkar”

Moskova'dan ABD’ye tehditli yanıt: “NATO ile çatışma çıkar”
Rusya’nın güvenlik garantileriyle ilgili tekliflerine ABD’den gelen mektuba, Moskova tehdit de içeren uzun bir yanıt verdi.Sputnik’in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan belgede, “Ukrayna NATO’ya...

Rusya’nın güvenlik garantileriyle ilgili tekliflerine ABD’den gelen mektuba, Moskova tehdit de içeren uzun bir yanıt verdi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan belgede, “Ukrayna NATO’ya kabul edilirse Kiev’deki rejimin Kırım’ı güç yoluyla ‘geri alma’ girişiminde bulunarak Washington Antlaşması’nın 5. maddesi uyarınca ABD ve müttefiklerini Rusya’yla direkt silahlı çatışmaya çekmesi yönünde gerçek bir tehdit ortaya çıkar” denildi.

Rus tekliflerinin bir paket niteliği taşıdığının göz ardı edildiği savunulan belgede özetle şunlar kaydedildi:

KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ GÖZ ARDI EDİLDİ
“Bilhassa ‘uygun’ konular seçildi ve bunlar ABD ve müttefikleri için avantajlar oluşturacak yönünde ‘büküldü. Rusya sınırlarına yakın yerlerde artan ABD ve NATO askeri faaliyetleri endişe vericiyken, bizim kırmızı çizgilerimiz ve temel güvenlik çıkarlarımız ile Rusya’nın onları koruma konusundaki egemen hakkı göz ardı edilmeye devam ediyor. Rusya topraklarındaki belirli bölgelerden askerlerin çekilmesine yönelik nihai talepler ve buna daha sert yaptırım tehditleri kabul edilemez ve gerçek mutabakatlara varma umutlarını baltalıyor. ABD ve müttefikleri tarafından güvenliğimizin sağlanmasıyla ilgili kesin, yasal olarak bağlayıcı garantiler sunulması konusunda anlaşma yapmaya Amerikan tarafının hazır olmaması nedeniyle Rusya, askeri-teknik önlemlerin uygulanması da dahil karşılık vermek zorunda kalacaktır.

UKRAYNA TOPRAKLARINDA KUVVETLERİMİZ YOK
Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin kendi topraklarında konuşlandırılmasının, ABD’nin temel çıkarlarını etkilemediği ve etkileyemeyeceği gerçeğinden hareket ediyoruz. Ukrayna topraklarında kuvvetlerimizin bulunmadığını hatırlatmak istiyoruz. Bununla birlikte ABD ve müttefikleri, askeri altyapılarını doğuya doğru ilerletti ve yeni üyelerin topraklarına birliklerini yerleştirdi. Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nın kısıtlamalarını aştılar ve Rusya-NATO Antlaşması’nın ‘ek büyük askeri kuvvetlerinin kalıcı olarak yerleştirilmesinden vazgeçilmesi’ ile ilgili hükümlerini oldukça keyfi yorumladılar. Bu eylemler sonucu oluşan durum kabul edilemez.”