Murat Akova: Türk Aşısı En Az Sinovac Kadar Etkili

Murat Akova: Türk Aşısı En Az Sinovac Kadar Etkili
Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Akova, yerli aşı Turkovac’ın etkinlik düzeyini Çin’den satın alınan Sinovac aşısıyla kıyasladı. Çin’den alınan Sinovac aşısının hastalığı önlemedeki etkinlik oranının,...

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Akova, yerli aşı Turkovac’ın etkinlik düzeyini Çin’den satın alınan Sinovac aşısıyla kıyasladı. Çin’den alınan Sinovac aşısının hastalığı önlemedeki etkinlik oranının, Biontech’e göre daha düşük olduğuna dair birçok ülkeden farklı veriler geliyor. Şili’deki araştırmaya göre ise aşı ölümü önlemede yüzde 86 etkili. Yerli aşı Turkovac için de üçüncü faz çalışması geçen haziran ayında başlamıştı.
Akova, Turkovac’ın inaktif aşı olduğunu, inaktif aşıların mRNA aşılarına göre başlangıçta daha az miktarda antikor ürettiğini ifade etti. Yerli aşının üçüncü faz çalışmasında bir süre görev alan profesör, “Virüsün değişik kesimlerine karşı daha yaygın antikor üretiyorlar. Turkovac aşısının Sinovac aşısı kadar etkili olacağını tahmin ediyorum” dedi: “Delta varyantına karşı yüzde 100 koruyucu aşı yok. Sinovac’ta da bir süre sonra antikor azalıyor ama yine de koruyuculuğu devam ettiriyor. Şimdi aynı durumun Turkovac aşısı için de olması beklenebilir.”