Murat Kurum'un İBB hakkındaki iddialarına ilişkin belgeler ortaya çıktı

Murat Kurum'un İBB hakkındaki iddialarına ilişkin belgeler ortaya çıktı
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum seçim çalışmaları kapsamında İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'na (İTEO) bağlı taksiciler ile bir araya geldi."Burada şunun da altını çizmekte yarar görüyorum''...
AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum seçim çalışmaları kapsamında İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'na (İTEO) bağlı taksiciler ile bir araya geldi.

"Burada şunun da altını çizmekte yarar görüyorum'' diyerek dikkat çeken Kurum, "Mevcut CHP'li İBB yönetimi her konuda olduğu gibi taksi meselesini de çözümsüz bıraktı. Bunun arkasında CHP'li İBB yönetiminin taksicilerimizi bir rant kapısı olarak görmesi yatıyor. Çıkmışlar, 'Taksi sayısını arttırmıyorlar' diye partimizi suçlamaya, karalamaya, sorumluluğu da üzerinden atmaya çalışıyorlar.

Bakın, işin aslı şudur. 2021 ve 2022'de, minibüs ve taksi dolmuşların taksiye dönüşümü ile yeni taksi arzının artırılması kararları alındı. Ancak, bu yeni taksilerin entegrasyonu ve işletmeciliği konusunda mevcut yönetim tarafından yine yeterli adımlar atılmadı, sorun çözülemedi.

Diğer yandan mevcut yönetim, 'Taksi sayısının artırılması için teklif verdik, UKOME reddetti' iddiasıyla bir algı yaymaya çalışıyor. Ben, bunların niyetini size söyleyeyim. İBB, taksi sayısını artırarak sorunu çözmeyi değil, kendi bünyesinde bir şirket kurarak taksi işletmeciliği yapmak istemiştir. Bakın, net olarak söylüyorum. İBB taksicilik yapamaz. Kanun bunu açıkça reddediyor.

Ne diyor kanun; 'Ticari plakalar sadece ve sadece şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş gerçek kişilere tahsis edilir' diyor. Şimdi size soruyorum. İBB gerçek kişi midir? Hayır. İBB, bir tüzel kişiliktir, bir kamu kurumudur" ifadelerini kullandı.'' dedi.

Kurum'un bu açıklamaları sonrasında; büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinden X haber sayfası olan Büyükşehir Çalışıyor, Ulaşım Yönetim Merkezi (UYM)'den bir belge paylaştı.

Söz konusu belge İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) Temmuz aynı olağan toplantısından bazı detayları belirtiyor.

İBB tarafından sunulan ''3000 taksi plaka satışı'' teklifini UKOME kurulundaki tüm bakanlık temsilcileri ve İstanbul Taksiciler Odası temsilcinin olumsuz oyları doğrultusunda oy çokluğuyla reddedildiğini sundu.

Büyükşehir Çalışıyor ise ''Murat Kurum: "İBB, taksi sayısını artırarak sorunu çözmeyi değil, kendi bünyesinde şirket kurarak taksi işletmeciliği yapmak istemiştir. Biz bunu reddettik."

Gerçekler: İBB'nin 3.000 yeni taksi plakasının piyasaya satılmasına ilişkin teklifi 27.07.2023 tarihli UKOME'de bakanlık temsilcilerinin oylarıyla reddedildi.'' ifadelerini kullandı.