Müsilajı biz unuttuk Avrupalı unutmadı

Müsilajı biz unuttuk Avrupalı unutmadı
Müsilaj su yüzeyinden temizlenince Türkiye tehlikeyi unuttu ama Avrupa basınının gündeminde Marmara Denizi var. Alman Haber Ajansı DPA’nın uzmanlarla görüşerek hazırladığı haber, televizyon ve gazetelerin haberlerine yansıyor....

Müsilaj su yüzeyinden temizlenince Türkiye tehlikeyi unuttu ama Avrupa basınının gündeminde Marmara Denizi var. Alman Haber Ajansı DPA’nın uzmanlarla görüşerek hazırladığı haber, televizyon ve gazetelerin haberlerine yansıyor. O haberlerde uzmanlar, Marmara için hiç de umutlu konuşmuyor.


EKOSİSTEM TAMAMEN BOZULDU
DPA’ya konuşan Hidrobiyolog Levent Artuz, iç deniz ekosisteminin önemli ölçüde bozulduğunu belirterek, “30 yıllık yoğun kirlilikten sonra Marmara artık ölü bir deniz” açıklaması yaptı. Haberde müsilajın er ya da geç deniz tabanına yerleşeceği iddiası da yer aldı. Bunun en büyük nedeni de doğrudan denize boşaltılan arıtılmamış atıklar, atık sular ve düşük seviyedeki akış hızı olarak gösterildi.  

GÖRÜNMEMESİ ALDATMAMALI
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden deniz biyoloğu Ekin Akoğlu, midyelerin büyümelerinin yavaşladığını, deniz tabanındaki organizmalar için çok olumsuz sonuçlar doğduğunu, mercanların artık suyu filtreleyemediğini, sudaki oksijen eksikliğinin balıkların beslendiği zooplanktonu da azalttığını vurguladı.
DPA’ya konuşan 17 Eylül Üniversitesi Su Kaynakları Yönetimi Profesörü Mustafa Sarı, “Müsilajın şu anda görünmüyor olmasının yanıltmaması gerektiğini belirterek, “Katmanlar battı ve ayrışmaya başladı. Deniz çamurunun ayrışması, diğer şeylerin yanı sıra sudaki oksijeni de tüketir. Deniz, çamurunun oluşumunu teşvik eder. Ekim ayında yeni bir müsilaj patlaması başlayabilir” dedi.