Namık Tan: SİHA'mızın ABD tarafından düşürülmesi ikinci 'çuval' olayıdır

Namık Tan: SİHA'mızın ABD tarafından düşürülmesi ikinci 'çuval' olayıdır
Gazete Pencere Haber MerkeziEmekli Büyükelçi, CHP İstanbul Milletvekili ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Namık Tan, Suriye'de ABD tarafından Türkiye'ye ait bir SİHA'nın düşürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada,...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Emekli Büyükelçi, CHP İstanbul Milletvekili ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı Namık Tan, Suriye'de ABD tarafından Türkiye'ye ait bir SİHA'nın düşürülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "İlişkilerin iktidar tarafından uzun bir süredir acemice, demokratik denetimden ve şeffaflıktan uzak, perde arkasında yürütülmesi sonuçta ikinci bir “çuval olayına” sebep olmuştur" dedi.

Namık Tan, Twitter (X) hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizi ve silahlı kuvvetlerimizi hedef haline getiren iktidarın vermesi gereken bir hesap var"

"Bir #SiHA'mızın #Suriye'de #Amerikan birlikleri tarafından düşürüldüğü haberi, bütün dünya medyasında duyuruldu. Bu, #NATO tarihinde ilk defa ittifakın en büyük askeri güce sahip iki üyesi arasında silahlı bir çatışma anlamına geliyor. #ABD birliklerinin kaç uyarı yapılırsa yapılsın, meşru müdafaa bahanesi ile kendi müttefiği Türkiye'nin uçağına saldırması kabul edilemez. Bunu en şiddetli biçimde kınıyoruz. Öte yandan, gövde gösterisi yapmak uğruna #SiHA'mızın düşürülmesine neden olarak ülkemizi ve silahlı kuvvetlerimizi hedef haline getiren iktidarın da vermesi gereken bir hesap var.

"ABD ile yürütülen bunca baş başa görüşmenin sonucu bu mu?"

İlişkilerin iktidar tarafından uzun bir süredir acemice, demokratik denetimden ve şeffaflıktan uzak, perde arkasında yürütülmesi sonuçta ikinci bir “çuval olayına” sebep olmuştur. #ABD ile yürütülen bunca baş başa, ikili görüşmenin sonucu bu mudur? Konuyla ilgili olarak iktidardan en kısa zamanda kamuoyumuzu tatmin edecek bir açıklama bekliyoruz.

#YPG/PKK Türkiye tarafından uzun yıllar önce terör örgütü ilan edilmişken, Dışişleri Bakanı Sayın Fidan'ın #YPG/PKK’ya ait noktalar bundan sonra meşru hedeftir açıklaması neyi amaçlamıştır? YPG/PKK’ya operasyon için teröristlerin İçişleri Bakanlığı'nın önüne, devletin tam kalbine kadar girmesi mi beklenmiştir?

"Bu sorunun çözümü, silahlı gövde gösterileriyle değil, etkin diplomasi ile mümkündür"

Terörizme karşı mücadelemiz elbette kararlı bir şekilde sürdürülmelidir. Ancak, şu ilave soruları sormadan edemiyoruz: Bugüne kadar elinizi tutan mı vardı? Bugün meşru hedef diye tanımladığınız #YPG/PKK hedeflerine karşı bu tür operasyonları şimdiye kadar neden yapmadınız? Bu operasyonların bekletilmesi kimin kararı veya ihmalidir? #SİHA’mızın düşürülmesinin hesabını halkımıza nasıl vermeyi düşünüyorsunuz?

ABD ile #YPG/PKK ittifakı elbette Türkiye-ABD ilişkileri için bir sorundur. Fakat bu sorunun çözümü, iki müttefik arasında tehlikeli sonuçları olabilecek silahlı gövde gösterileriyle değil, etkin diplomasi ile mümkündür.

İktidarı geçmiş hatalarını tekrarlamayıp, #TBMM’yi bilgilendirmeye ve Türkiye’nin bu vahim gelişme karşısında vereceği mukabeleler konusunda geniş bir istişare ihtiyacını görmeye davet ediyoruz.

Sürdürülen operasyonlarda şehit düşen askerlerimize ve güvenlik görevlilerimize Allah’tan rahmet ve Milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz."