Nasuh Mahruki: Dijital canlandırmalar geleceğin müzeciliği ama giriş ücreti herkes için 450 lira!

Nasuh Mahruki: Dijital canlandırmalar geleceğin müzeciliği ama giriş ücreti herkes için 450 lira!
Profesyonel dağcı ve gezgin Nasuh Mahruki, dijital canlandırma tekniği uygulana Efes Deneyim Müzesi'nin 18 yaş altındaki çocuklardan ücret almasına dikkati çekti. "Giriş ücreti Müze Kartla 450 TL ki tabi ki gayet normal böylesi...

Profesyonel dağcı ve gezgin Nasuh Mahruki, dijital canlandırma tekniği uygulana Efes Deneyim Müzesi'nin 18 yaş altındaki çocuklardan ücret almasına dikkati çekti. "Giriş ücreti Müze Kartla 450 TL ki tabi ki gayet normal böylesi harika ve pahalı bir operasyon için" diyen Mahruki, müzelerin Türkiye genelinde 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz olduğunu hatırlattı.

Efes Antik kenti gezisi sırasında Efes Deneyim Müzesi'ni de gezen Nasuh Mahruki, sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımla çocuklardan da giriş ücreti alınmasını eleştirdi.

Nasuh Mahruki'nin paylaşımı şöyle:

"Efes Antik kentini gezerken, daha geçen hafta açılan Efes Deneyim Müzesi’ne de girdik ve bayıldık. Daha önce Göbeklitepe’de ve Eskişehir’de yine aynı teknolojiyle hazırlanan müzeleri de gezmiştik ve onlara da bayılmıştık.

"Eleştirmek zorundayım"

Modern müzecilik ve yüksek teknoloji dijital canlandırmalar, geleceğin müzeciliğinin nasıl heyecan verici ve ufuk açıcı olacağının sinyallerini de veriyor. Bu çok iyi kotarılmış harika mekana, pırıl pırıl personeline ve 25 yıl öncesinden tanıdığım yöneticisi, bu harika projenin ve benzeri Ayasofya projesinin ve şu anda hazırlanan diğerlerinin de başındaki eski arkadaşım, değerli Sevda Kaya’ya tabi ki bir sözüm yok ancak bir eleştiri yapmak zorundayım.

"Çocuklar için de 450 lira"

Giriş ücreti Müze Kartla 450 TL ki tabi ki gayet normal böylesi harika ve pahalı bir operasyon için. Ancak, aynı fiyat 8 yaşındaki çocuklar için de geçerli ki Türkiye’de Devlet’in tüm müzeleri 18 yaş altına ve 65 yaş üstüne ücretsizdir ve buradaki bu durum, Türkiye Cumhuriyeti’nin çocukların her durumda daha özel ele alınması felsefesine aykırı bir durum oluşturuyor.

"Vahşi Kapitalizm"

Şimdi söyleyeceklerim, dünya mirası bu biricik alanı, özel sektöre ihaleye veren T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na. Bu tür bir özel uzmanlık projesini özel sektöre ihale edebilirsiniz ki daha nitelikli, kaliteli ve sürdürülebilir sonuç almak için çok normal bir durum. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin çocukların ve yaşlıların haklarını koruyan müzecilik kültürünü yok sayıp ücret belirleme politikasını tamamen özel sektörün inisiyatifine bırakmak vahşi kapitalizmdir, velinimetimiz çocuklarımıza ve baştacımız büyüklerimize büyük bir haksızlıktır.

Bakanlığa çağrı

Bakanlığın bu çok yanlış kararını yeniden gözden geçirmesini diliyorum. Müzeler çocuklara ve yaşlılara ücretsiz olmalıdır. Devlet de işletse, Devlet de kiraya verse, Devlet de ihaleye çıkarsa, birinci öncelik o müzelerden en çok faydalanacak çocuklar olmalıdır ve her durumda ücretsiz faydalanabilmelidir. Hepimizin geleceği olan Türk çocuğunun hayatı, dünyayı, varoluşu, bilgiyi, olan biteni ve her şeyi öğrenme hakkının, kar amaçlı bakışla elinden alınması ve bilgiye erişimin parayla sınırlandırılması Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine aykırıdır. Bakanlığın bu büyük yanlıştan bir an önce dönmesi dileğimle."