Navalni'nin ölümüne tepki yağıyor: Putin'in sisteminin zayıflığı ve çürümesi

Navalni'nin ölümüne tepki yağıyor: Putin'in sisteminin zayıflığı ve çürümesi
Rus muhalif lider Navalny'nin cezaevinde hayatını kaybettiği yönündeki habere dünya liderlerinden tepki yağıyor. AB Konseyi Başkanı Michel, Birliğin Navalny'nin ölümünden Moskova'yı sorumlu tuttuğunu açıkladı.Rusya'da muhalif...
Rus muhalif lider Navalny'nin cezaevinde hayatını kaybettiği yönündeki habere dünya liderlerinden tepki yağıyor. AB Konseyi Başkanı Michel, Birliğin Navalny'nin ölümünden Moskova'yı sorumlu tuttuğunu açıkladı.

Rusya'da muhalif siyasetçi Aleksey Navalny'nin cezaevinde öldüğü haberinin ardından dünya liderlerinden bir dizi tepki geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Navalny'nin ölümünden duyduğu üzüntüyü ve endişeyi dile getirdi. Stoltenberg, "Tüm gerçeklerin açığa çıkarılması ve Rusya'nın Navalny'nin ölümüyle ilgili ciddi sorulara yanıt vermesi gerekiyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Navalny'nin ölümünü Rusya'nın sorumluluğu olarak nitelendirdi. Blinken, "Navalny, bir Rus hapishanesinde öldü; bu durum, Putin'in kurduğu sistemin zayıflığını ve çürümesini gösteriyor" diye konuştu.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de Navalny'nin trajik ölümünden Rusya'yı sorumlu tuttu. Michel, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Navalny'nin özgürlük ve demokrasi için mücadele ettiğini vurgulayarak, "Savaşçılar ölür ama özgürlük mücadelesi asla sona ermez" ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Navalny'nin cesaretinin bedelini hayatıyla ödediğini söyledi. Scholz, Rusya'nın Putin yönetimi altında korkunç bir yola girdiğini belirterek, "Ne yazık ki, demokrasiye doğru atılan olumlu adımlardan sonra artık Rusya'da demokrasiden bahsetmek mümkün değil" dedi.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de Navalny'nin Putin tarafından öldürüldüğünün açık olduğunu belirterek, Rus liderin kendi pozisyonunu koruma amacıyla kimin öldüğünü umursamadığını söyledi.

Peskov: Putin'in bilgisi var

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Navalny'nin ölümünden Putin'in haberdar olduğunu belirtti ancak ayrıntı vermedi. Navalny'nin ekibi ise muhalif liderin ölümüne dair henüz doğrudan bir teyit alamadıklarını söyledi.

Navalny, Rusya'da Putin'e karşı en etkili muhalif isimlerden biriydi. 2018'deki başkanlık seçimlerinde aday olmuş ve yolsuzlukları açığa çıkaran çalışmalarıyla Kremlin'i zorlamıştı. 2020'de sinir gazıyla zehirlendikten sonra Almanya'ya tedavi için gitmişti. 2021'de ülkesine dönerek tutuklanmış ve çeşitli suçlamalarla hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalni, geçen yıl "aşırıcılık" suçlamasıyla 19 yıl daha hapis cezasına çarptırılmıştı.