Nazarbayev zenginleri telaşta

Nazarbayev zenginleri telaşta
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya’nın öncülüğünde yabancı askerlerin de katkısıyla ülkesindeki kalkışmayı bastırmasının ardından protestocuların haklı taleplerine yanıt vermek için bazı tedbirleri...

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya’nın öncülüğünde yabancı askerlerin de katkısıyla ülkesindeki kalkışmayı bastırmasının ardından protestocuların haklı taleplerine yanıt vermek için bazı tedbirleri devreye sokuyor.

Sputnik’in haberine göre, ülkedeki sosyal sorunların çözümü için “toplumsal sosyal fon” kurulması için talimat veren Tokayev, fonun sağlık, eğitim, sosyal destek alanlarındaki sorunların çözülmesiyle ilgileneceğini bildirdi.

Tokayev, fonun toplumun dayanışması için bir araç haline gelebileceğinin ve vatandaşlarda sosyal adalet duygusunun güçlendirilmesine yardımcı olacağının altını çizdi. İş dünyasının fona önemli miktarlarda ve düzenli olarak kaynak aktarmasını beklediğini kaydeden Tokayev, “İlk devlet başkanı Nursultan Nazarbayev sayesinde ülkemizde, uluslararası ölçülere göre yüksek gelirli şirketler ve zengin insanlar tabakası ortaya çıktı. Onların Kazakistan halkına borçlarını ödemelerinin ve fona sistemli ve düzenli olarak yardım etmelerinin vaktinin geldiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Tokayev, sözünü ettiği şirketlerin ve fona yatıracakları yıllık tutarların belirlenmesi için hükümete çalışma yapma talimatı da verdi.

Tokayev’in sunduğu önerilerde güvenlik güçleriyle ilgili şu maddeler yer alıyor:

Kazakistan’ın güvenlik sistemi yeniden yapılandırılacak.

Ulusal Muhafız ve özel kuvvetlerde yeni birimler oluşturulacak, sınır güvenlik servisi güçlendirilecek.

Tüm kolluk kuvvetlerindeki özel birimlerin çalışanlarının maaşları artırılacak.

Polis memurlarının yasal koruma düzeyi artırılacak, kamu görevlisine saldırmaya ve yasal taleplere uymamaya ilişkin cezalar katılaştırılacak.

ÜLKEDEN PARA ÇIKIŞINA KONTROL

Milletvekilleri, belediye başkanları ve bakanların maaşları 5 yıl dondurulacak.

İki ay içinde halkın gelirini artırmaya yönelik bir program kabul edilecek.

Yatırımcıların güveninin yeniden tesisi için devletin tüm yükümlülükleri ve teminatları yerine getirilecek.

Ülkeden makul olmayan sebeplerle para çıkışı yapan kişilerin işlemleri izlenecek ve kontrol edilecek.”

KGAÖ UNSURLARI 10 GÜN İÇİNDE ÇEKİLECEK

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü barış gücü askerlerinin 2 gün sonra aşamalı şekilde Kazakistan’dan çıkmaya başlayacağını ve çekilmenin 10 günde tamamlanacağını açıkladı.

Tokayev, parlamentodaki konuşmasında, “Kazakistan, yasal olarak KGAÖ ortaklarından barış gücünü gönderme talebinde bulundu. Bu karar verildiği sırada Almatı üzerindeki kontrolümüzü tamamen kaybetmek üzereydik. Almatı’yı kaybetmiş olsaydık, başkenti ve ardından tüm ülkeyi kaybederdik” yorumunda bulundu.

KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyinin kararıyla Kazakistan’a 2 bin 300 asker ve 250 teçhizat konuşlandırılmıştı.

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülkede yürütülen operasyonlarda 9 bin 900 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. İki emniyet görevlisi ile bir istihbaratçının aynı gün ölümü de kamuoyunun dikkatini çekti.

YENİ BAŞBAKAN ALİHAN SMAİLOV

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan Meclisi genel toplantısında, başbakanlık görevine Alihan Smailov’un adaylığını sundu. Smailov, tüm siyasi parti milletvekilleri tarafından “evet” oyu alarak ülkenin 12. Hükümet Başkanı oldu. Daha önceki kabinede Başbakan Birinci Yardımcısı olarak görev yapan 50 yaşındaki Smailov, oylamanın ardından başbakan olarak yaptığı ilk konuşmada, öncelikli görevinin ülkede makroekonomik istikrarı sağlamak ve enflasyonu düşürmek olduğunu belirtti. Smailov, “Vatandaşların tüm yasal talepleri kayda alınacak ve uygulanacak” dedi.