Nazilerin öldürdüğü Adıyamanlı Ermeni komünist Paris'e gömülecek

Nazilerin öldürdüğü Adıyamanlı Ermeni komünist Paris'e gömülecek
1915'te Adıyaman’dan Fransa’ya kaçmak zorunda kalan ve Nazilere karşı savaşırken 21 Şubat 1944'te 22 yoldaşı ile birlikte kurşuna dizilen Ermeni komünist Manuşyan Paris'teki Pantheon anıt mezarlığına gömülecek.Fransa'nın...
1915'te Adıyaman’dan Fransa’ya kaçmak zorunda kalan ve Nazilere karşı savaşırken 21 Şubat 1944'te 22 yoldaşı ile birlikte kurşuna dizilen Ermeni komünist Manuşyan Paris'teki Pantheon anıt mezarlığına gömülecek.

Fransa'nın Nazi işgali sırasında direniş hareketine liderlik eden ve Komünist ideallere bağlılığıyla bilinen Misak Manuşyan, Paris'in ünlü Pantheon mezarlığına defnedilmek üzere Ivry Mezarlığı'ndan törenle taşınacak.

Bu adım, Manuşyan'ın Pantheon'da anıt mezar taşımaya hak kazanan ilk yabancı ve Komünist direnişçi olması bakımından önemli bir olayı temsil ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Misak Manuşyan'ın cesaretini ve Fransa'nın evrensel değerlerini somutlaştırdığı için onu övmüş ve Pantheon'a defnedilmesi kararını imzalamıştı. Manuşyan'ın 21 Şubat 2024'te diğer direniş kahramanlarıyla birlikte Pantheon'a nakledilmesi planlanıyor.

Pantheon, Fransa tarihinde önemli roller üstlenen kişilerin anıt mezarlarına ev sahipliği yapıyor. Bu mezarlar arasında Marie Curie, Victor Hugo, Alexandre Dumas gibi ünlü isimler bulunuyor.

Misak Manuşyan, 1906 yılında Adıyaman Besni'de doğdu ve 1915'teki tehcir sırasında ailesinin çoğunu kaybetti. Fransız yönetimindeki Suriye'deki bir yetimhaneye yerleştirildikten sonra Fransa'ya göç etti. Komünist Parti'nin saflarında yer alarak Nazi işgali sırasında direnişe katıldı ve Alman güçlerine karşı sabotaj eylemleri gerçekleştirdi.

Manuşyan, Nazi güçlerince yakalandıktan sonra 1944 yılında kurşuna dizilerek öldürüldü. Eşi Melinee de Komünist bir devrimciydi ve II. Dünya Savaşı sırasında direniş hareketine katıldı. Mélinée Manuşyan, Fransa'ya sunduğu katkılar nedeniyle François Mitterand tarafından Légion d'honneur nişanıyla ödüllendirildi.

Misak Manuşyan'ın ve onun gibi cesur direnişçilerin anısını yaşatmak adına yapılan bu tören, onların mücadelelerini ve ideallerini gelecek nesillere aktarmaya yönelik önemli bir adımdır.

23 komünist

Manuşyan ile birlikte öldürülen 22 partizanlar şunlar:

İspanyol Celestino Alfonso,

Romen Olga Bancic - Joseph Boczov,

Fransız Georges Cloarec- Roger Rouxel- Robert Witchitz,

İtalyan Rino Della Negra-Spartaco Fontano-Césare Luccarini- Antoine Salvadori-Amédéo Usséglio,

Macar Thomas Elek-Emeric Glasz,

Polonyalı Maurice Fingercwajg-Jonas Geduldig-Léon Goldberg-Szlama Grzywacz-Stanislas Kubacki- Marcel Rayman-Willy Szapiro-Wolf Wajsbrot,

Ermeni Arpen Lavityan.