Ne anlatacak?

Ne anlatacak?
Çiftlik Bank ile 132 bin 222 kişiden 1 milyar 139 milyon lira toplayarak 2018’de yurt dışına kaçan Tosuncuk Mehmet Aydın cuma akşamı getirildiği İstanbul’da Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde...

Çiftlik Bank ile 132 bin 222 kişiden 1 milyar 139 milyon lira toplayarak 2018’de yurt dışına kaçan Tosuncuk Mehmet Aydın cuma akşamı getirildiği İstanbul’da Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde gözaltında tutuluyor. Üç avukatı dün Mali Şube’ye giderek Tosuncuk ile görüştü. Avukatlardan Fatih Kuş, çıkışta “Henüz ifade vermedi. Her iddiaya açıklık getirecek” dedi.
TRT Haber Çiftlik Bank kurucusu olduğu söylenen Mehmet Aydın’ın ön görüşmede anlattığını iddia ettiği bazı bilgileri dün paylaştı. Haberde, Mehmet Aydın’ın borçlarını ödeyeceğini, borcu kadar alacakları da olduğunu, hatta borcunun büyük bir bölümünü ödediğini anlattığı belirtildi.
TRT Haber’in haberinde, “Brezilya’dan gelirken yanında şirketiyle ilgili belgelerin dışında alacaklıların bulunduğu bir liste de getirdiği öğrenildi. Neden teslim oldun sorusuna da çok zorlandığını, ailesiyle sorun yaşadığını, ayrılık noktasına geldiğini, yurt dışında çevresinde de zorluklar çıkarıldığını söylediği öğrenildi” bilgileri de yer aldı.  
ÜÇ AVUKATI EMNİYET’TE TOSUNCUK İLE GÖRÜŞTÜ
Avukatları Fatih Kuş, Şehmus Uluç ve Burcu Elüstü dün öğle saatlerinde Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gelerek Mehmet Aydın’la görüşme yaptı. Avukat Fatih Kuş, Mehmet Aydın’ın aile baskısı nedeniyle teslim olduğu iddialarına, “Yok öyle bir şey. Kendisi daha ifade vermedi. İfade vermeden herhangi bir açıklama yapmayacağız” dedi. Mehmet Aydın’ın elinde mağdurların listesi olduğu iddiası için de “Ona ilişkin de bir açıklama yapmayacağız. Henüz ifade vermedi, ifadesinde hepsine açıklık getirecek zaten. Sonrasında basın açıklaması yapacağız” diye konuştu.
132 BİN 222 KİŞİNİN PARASIYLA
‘Çiftlik Bank’ın kurucusu olarak bilinen Mehmet Aydın, 2018 yılında iddiaya göre 132 bin 222 kişiden 1 milyar 139 milyon lira toplayarak yurt dışına kaçtı. 19 Mart 2018 tarihinden beri kırmızı bültenle aranan Tosuncuk, 30 Haziran’da paylaştığı videoyla, “Suçsuzluğumu ve mağduriyetimi kanıtlamak için kendi hür irademle Türk yargısına teslim olacağım. Bu noktada Türk yargısına vereceği kararda ve gerçeği bulacağımıza hiç şüphem yoktur” sözlerini bir kağıttan güçlükle de olsa okuyarak polise teslim olacağını, Türkiye’ye döneceğini duyurdu.
Tosuncuk bu açıklamasından sonra 1 Temmuz’da Brezilya Sao Paulo’daki Türkiye Büyükelçiliği’ne gitti. Mehmet Aydın 3 Temmuz gecesi uçakla polis eşliğinde getirildiği İstanbul’da gözaltına alındı. Tosuncuk’un bugün ifadesinin alınması bekleniyor.

‘Eğer suçlu iseniz, hırsızsanız Türkiye’den daha iyi ülke yok’

HaberTürk Gazetesi yazarı Fatih Altaylı köşesindeki yazıda, Türkiye’nin “adalet-yargı-suç-infaz-af” düzenine isyan ederek, Tosuncuk Mehmet Aydın’ın dönüşüyle ilgili “Eğer suçlu iseniz, eğer hırsızsanız sizin için Türkiye’den daha iyi hiçbir ülke yok” diyerek değerlendirmeler yaptı:
“Milleti dolandırıp yurt dışına kaçtığında ‘Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşta’ olan Tosuncuk, yurt dışında fethedecek yer bulamamış olsa gerek ki, memlekete geri döndü. Şimdi herkes merak ediyor, ‘Niye teslim oldu, niye geri döndü’ diye. Oysa ortada merak edilecek hiçbir şey yok. Eğer suçlu iseniz, eğer hırsızsanız sizin için Türkiye’den daha iyi hiçbir ülke yok.” 
Thodex vurgunu yaparak kaçan Faruk Fatih Özer’i de hatırlatan Altaylı yargı sistemini de eleştirdi:
“Güvenilir olmaktan çıkmış yargı sistemi, mali suçları suçtan, mali suç işleyenleri suçludan saymayan yasal düzenlemeleri, tüm bunlara rağmen kendi mahkûm ettirmiş olanları içerde pek de uzun tutmayan infaz yasaları ve ortalama iki yılda bir çıkan aflarıyla bir suçlu için Türkiye’den daha iyi bir yer olabilir mi! Yurt dışında yakalanan ya da sıfırı tüketen her suçlu Türkiye’ye dönmek istemedi mi bugüne kadar!”