Ne enflasyon ne eksi rezerv ne cari açık: Merkez bildiğini okudu

Ne enflasyon ne eksi rezerv ne cari açık: Merkez bildiğini okudu
Fed önceki gece 75 baz puan faiz artırırken dün de birçok Merkez Bankası faiz artırımına gitti. Bu yıl yaklaşık 90 merkez bankası faiz artırdı. Bunların yarısı tek seferde en az 75 baz puanlık artış yaptı. Türkiye’de...

Fed önceki gece 75 baz puan faiz artırırken dün de birçok Merkez Bankası faiz artırımına gitti. Bu yıl yaklaşık 90 merkez bankası faiz artırdı. Bunların yarısı tek seferde en az 75 baz puanlık artış yaptı. Türkiye’de ise Merkez Bankası 100 baz puan indirimle politika faizini yüzde 12 olarak duyurdu.

AKP lideri Erdoğan’ın artık pek dillendirmediği ancak uygulamasını sürdürdüğü “Faiz sebep enflasyon sonuç” teorisi temelinde oluşturduğu “ekonomi modeli”, son bir yılda tam tersi sonuçlar doğurdu. Söylenilenlerin aksine piyasa kredi faizleri arttı, döviz kurları yukarı doğru rekor kırdı, enflasyon yukarı doğru rekor kırdı, cari açık yukarı doğru rekor kırdı… Türkiye’de yaşayanların çoğu fakirleştikçe fakirleşti…


İNADIM İNAT!
Merkez Bankası ise inadım inat tavrını korumaya devam ediyor… TCMB ağustos toplantısının ardından eylül toplantısında da faizi indirme kararı aldı. Banka, politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 12 seviyesine çekti. TCMB karar metninde “finansal koşulların destekleyici olmasının önemine” vurgu yaptı. Ancak dünyada başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülkenin merkez bankaları “finansal koşulların destekleyici olmadığı” görüşüyle mali sıkılaşma için enflasyonla mücadele faizleri rekor oranlarda yükseltme kararı alıyor.

PPK açıklamasında ayrıca, “Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecektir” denildi.