Ne kadar para biriktirirseniz zengin olursunuz?

Ne kadar para biriktirirseniz zengin olursunuz?
Zenginlik, birçok insan için hâlâ ulaşılmaz bir hedef gibi görünüyor; ancak son araştırmalar, bu hedefe ulaşmanın giderek daha da zorlaştığını gösteriyor. ABD'de en zengin yüzde birlik kesime girmek için gereken servet miktarı,...

Zenginlik, birçok insan için hâlâ ulaşılmaz bir hedef gibi görünüyor; ancak son araştırmalar, bu hedefe ulaşmanın giderek daha da zorlaştığını gösteriyor. ABD'de en zengin yüzde birlik kesime girmek için gereken servet miktarı, sadece bir yıl içinde neredeyse %15 artarak rekor seviyeye ulaştı. Ancak, bu sadece ABD ile sınırlı değil. Dünyanın dört bir yanında zenginlerin kulübüne girişin bedeli her geçen gün daha da yüksek hale geliyor. Bu süreçte, zenginlerin daha da zenginleştiği göz önüne alındığında, ekonomik eşitsizliklerin derinleştiği bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

ABD'de, en zengin yüzde 1'lik dilime girmek giderek zorlaşıyor. Knight Frank'in araştırmasına göre, dünyanın en büyük ekonomisinde, en zengin kesime katılmak için artık en az 5,8 milyon dolar gerekiyor. Bu rakam, geçen yıla göre neredeyse yüzde 15 daha fazla. Monako'da ise bu eşik, geçen yıla göre yüzde 3,2 artarak 12,8 milyon dolara yükseldi. Bu durum, Avrupa'nın en küçük ikinci ülkesinin en zengin kesime katılmak için en fazla servete ihtiyaç duyulan ülke olduğunu gösteriyor. Lüksemburg ve İsviçre'de ise bu eşiği aşmak için 8 milyon dolardan fazla para gerekiyor.

Araştırma sonuçları, ABD ve diğer Batılı ülkelerdeki toparlanan piyasaların, zenginlik ve fakirlik arasındaki uçurumu nasıl genişlettiğini vurguluyor. Dünya Bankası verilerine göre, Monako'nun kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılası, Doğu Afrika ülkesi Burundi'nin 900 katından fazla. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi ve pandeminin küresel ekonomiye zarar vermesi, enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu durum, bu malları ithal etmek zorunda olan yoksul ülkeler için özellikle zorlayıcı oldu.

Ancak, herkes bu zorlukları aynı şekilde hissetmiyor. Dünyanın en zengin 500 kişisi geçen yıl toplam servetlerine 1,5 trilyon dolar eklerken, Tesla CEO'su Elon Musk en fazla servet artışı yaşayan kişi oldu. Knight Frank raporunda, "Bulgularımız ülkeler arasındaki servet dağılımındaki önemli farklılıkları teyit ediyor. Servetin nerede bulunduğu, ekonomiler arasında nasıl dağıldığı ve hükümetlerin bunu nasıl vergilendirebileceği ve büyümesini nasıl teşvik edebileceği konularına daha fazla odaklanılmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

En zengin yüzde 1'e katılmak için hangi ülkede ne kadar servete ihtiyaç var?

Monako12,9 milyon dolar
Lüksemburg10,8 milyon dolar
İsviçre8,5 milyon dolar
ABD5,8 milyon dolar
Singapur5,2 milyon dolar
İsveç4,8 milyon dolar
Avustralya4,7  milyon dolar
Yeni Zelanda4,6 milyon dolar
İrlanda4,3 milyon dolar
Almanya3,4 milyon dolar
Fransa3,3 milyon dolar
Hong Kong3,1 milyon dolar
Birleşik Krallık3,1 milyon dolar
İtalya2,5 milyon dolar
İspanya2,5 milyon dolar
Japonya2 milyon dolar
Çin1,1 milyon dolar