Ne rantmış arkadaş! Golf arazisinde ‘irtifak’ oyunu

Ne rantmış arkadaş! Golf arazisinde ‘irtifak’ oyunu
Gazeteduvar.com.tr’den Hazal Ocak’ın haberine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Demirören Holding’e Hürriyet gazetesi grubunu satın alırken kullandırılan krediyi ödememesinin ardından Ziraat Bankası’na...

Gazeteduvar.com.tr’den Hazal Ocak’ın haberine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Demirören Holding’e Hürriyet gazetesi grubunu satın alırken kullandırılan krediyi ödememesinin ardından Ziraat Bankası’na devrettiği ve golf sahası imarlı arazilerin imar planında değişikliğe gitti.

Demirören Holding’e verdiği 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon liralık kredilere karşı İstanbul Göktürk’teki araziler Ziraat Bankası’na geçmişti. İmar planının mahkemece iptal edilmesiyle arazinin krediyi karşılayan bir teminat olup olmadığı tartışması başlatmıştı. İBB de mahkeme kararını uygulayarak araziyi “özel spor alanı” ve yeşil alan statüsü vermişti. Ancak daha sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girerek planı değiştirdi ve yine imara açtı. Üstelik bölgeyi deprem kanunu kapsamında belirlenen riskli alanlara karşılık yeni yerleşim alanları olarak kabul edilen “Rezerv Yapı Alanı” kapsamına aldı. Böylelikle de alanda plan yapma yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin elinden alınarak bakanlığa aktarılmış oldu.

Golf sahası olarak kullanılan arazileri geçen aylarda tekrar imara açan bakanlık, bölgede yaşayanların ‘irtifak’ haklarına ilişkin itirazların tamamını dikkate almadan bazı küçük değişiklikler yaptı. Asıl itirazların yapıldığı ve bakanlık tarafından imara açılan eski ‘özel spor alan’ları ise yine imara açılmış olarak kaldı. Bölge halkında ise söz konusu arazilerin yeşil alan olarak kalacağına dair zamanında verilen taahhütnameler bulunuyor.

Bölge halkı ise hem bakanlığa itirazda bulundu hem de bakanlık kararının iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde özetle “dava konusu planlar ve rezerv yapı alanı kapsamında ‘inşaat yapılamayacağına dair irtifak hakkı’ tesis edilmiş parseller bulunmaktadır. Bu nedenle alanın yapılaşmaya açılmak üzere rezerv yapı alanı olarak belirlenmesi hukuken mümkün değildir” denildi.

Bakanlık söz konusu alana ilişkin geçen günlerde küçük ve büyük ölçekli planlarda onama sınırı değişikliğine gitti. Yeni sınırları gösteren harita yayımlandı. Harita incelendiğinde asıl itiraz konusu olan ve irtifak haklarının tapuya şerh edildiği belirtilen büyük alanlara ve halen golf sahası olarak kullanılan arazilere dokunulmadığı görülüyor.

Bakanlığın hazırladığı imar planlarıyla alana ortalama 200 metrekare büyüklüğünde 306 konut yapılması sağlandı. Bu bölüm yaklaşık 26 futbol sahasına denk geliyordu.