Nerede hukuk, demokrasi, çok sewslilik, basın özgürlüğü,ifade özgürlüğü

Nerede hukuk, demokrasi, çok sewslilik, basın özgürlüğü,ifade özgürlüğü
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sosyal medyanın tamamen kaldırılmasını istiyoruz” dedi, bu açıklamadan dakikalar sonra RTÜK’ten Halk TV ve TELE 1 için ekran karartma cezası geldi. Akademiye de ‘konuşan yanar’ mesajı var.“Sosyal...

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sosyal medyanın tamamen kaldırılmasını istiyoruz” dedi, bu açıklamadan dakikalar sonra RTÜK’ten Halk TV ve TELE 1 için ekran karartma cezası geldi. Akademiye de ‘konuşan yanar’ mesajı var.

“Sosyal medyanın tamamen kaldırılmasını istiyoruz”

Kızı Esra Albayrak ile damadı Bakan Albayrak’ın yeni doğan çocuğuna yönelik sosyal medya paylaşımları için bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni engelleme ve kapatma kararları içeren bir yasal düzenleme yapılacağını söyledi.

Açıklamasında, “Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix, niçin şu bu gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzu anlıyor musunuz?” diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan “Erişim engeli, adli ve mali yaptırımları devreye sokacağız. Türkiye muz cumhuriyeti değildir. Yasama dönemi bitmeden bu meseleyi halletmeyi ümit ediyorum. Artık ‘kim ne der’ yerine, ülkemizin neye ihtiyacı olduğuna bakacağız” dedi.
AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, “Biliyorsunuz önceki gece 8. torunum dünyaya geldi.
Berat Bey evladının doğumunun sevincini bir sosyal medya mesajıyla kamuoyuyla paylaştı. On binlerce kişi tebriklerini ifade eden yorumlar yazdı. Ancak sayıca az da olsa, bırakınız ahlakı, namusu, haysiyeti, insanlıktan dahi nasibini almamış bazı alçaklar hakaretlerle bu iklimi kirletmeye çalıştı” diyen Erdoğan şöyle devam etti:
“Bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz. İnternet mecralarını kullananlar, suç işleme konusunda layüsel değildir. Bu kapsamda hukuki düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Bu mecraların hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Erişim engeli, adli ve mali yaptırımları devreye sokacağız.”

Fahrettin Altun, Erdoğan’ın sözlerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya açıklamalarına tepkiler yükselirken, bir açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan’ın açıklamalarının ‘baskıcı ve yasakçı’ olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.
Açıklamasına “Sayın Cumhurbaşkanımız bütün siyasi hayatı boyunca vesayetle, anti-demokratik unsurlarla, yasakçı zihniyetle mücadele etmiştir” sözleriyle başlayan Fahrettin Altun şunları söyledi:
Bugün kimi sosyal medya platformları cinsel istismar, müstehcenlik, kumar, dolandırıcılık, suça teşvik, terör propagandası, hakaret gibi kanunlarımızın suç saydığı konularda vatandaşlarımızın haklarının korunmasına yönelik hiçbir katkı sunmamakta, aksine tüm uyarılarımıza rağmen bu suçların işlenmesine zemin teşkil etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız da milletin birliği, bütünlüğü ve menfaati için söz konusu alanda hukuki düzenlemelerin ilgili organlarca yapılmasını vurgulamış ve uluslararası sosyal medya şirketlerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştır.”

AKP: “Mesele takibimizde”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medyaya yönelik açıklamalarının ardından “Mesele takibimizde” açıklaması yapan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, “Öyle bir düzenleme yapılması lazım ki hangi mecrada olursa olsun bir kişi sosyal medya üzerinden bir suç işlerse şikayete bağlı ya da değil soruşturma başladığında ilgili kişileri tespit etmemiz lazım. Bu çok önemli. Bunları tamamen ortadan kaldıracak bir yasal düzenlemeyi hayata geçirmemiz lazım.” dedi

MHP’den destek geldi

Erdoğan’ın açıklamalarına destek veren MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “MHP olarak bu konuda kanun tekliflerimiz de var. Sosyal medya terörü diyebileceğimiz, kişilerin hak ve hürriyetlerine yönelik son derece iğrenç yayınlar yapılıyor. Uzlaşmayla bir yasal düzenlemenin çok rahatlıkla yapılabileceğini düşünüyoruz.” dedi

Ali Babacan: “Başarısız olunca direk müdahale”

Erdoğan’ın sosyal medya açıklamalarına bir tepki de Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan geldi. Türkiye’de 2014’ten bu yana kademeli bir otoriterleşme yaşandığını söyleyen Deva Partisi Genel Başkanı Babacan, “Erdoğan’ın bugünkü açıklamaları ortada. Sosyal medya denemeleri oldu, baktılar ki ‘dislike’larda durum felaket. ‘Bu böyle olmayacak bari kapatalım’ dediler. Başarısız olunca direk müdahale” ifadelerini kullandı. Önümüzdeki seçimleri kırmızı kart seçimi olarak niteleyen Babacan “Halk yerel seçimlerde sarı kartı gösterdi. Bundan sonraki ilk kart da kırmızı olacak” yorumunu yaptı.

Meral Akşener: ‘Netflix’i kapatırsan vallahi gücenirim’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medyaya düzenleme getirileceğine dair açıklamalarına sosyal medyadan tepki göstererek, “Mecburen A Haber izleyeceğiz artık” dedi. Akşener, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İşte vizyon, işte akıl, işte strateji. Mecburen A Haber izleyeceğiz artık… #SosyalMedyamaDokunma” ifadelerini kullandı. Meral Akşener bir başka mesajında da, “Dark’ın son sezonunu bitirmeden Netflix’i kapatırsan vallahi gücenirim Sayın @RTErdoğan” sözleriyle Erdoğan’a çağrı yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Akşener’in son mesajını alıntılayarak, “Aman Meral Hanım, şimdi hırsından spoiler verir” notuyla paylaştı.

Selvi Kılıçdaroğlu, Esra Albayrak ile görüştü

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak’ı telefonla arayarak, sosyal medyadaki hakaret içerikli paylaşımlar nedeniyle duyduğu üzüntüyü paylaştı.
CHP’den yapılan açıklamaya göre, görüşmede Kılıçdaroğlu, yeni doğan çocukları nedeniyle Albayrak ailesine iyi dileklerini iletti.

Bahçeli’den Erdoğan’a büyük destek Sosyal medya hesaplarını askıya aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya açıklamalarına en büyük destek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, mecliste bir düzenleme yapılıncaya kadar sosyal medya hesaplarını askıya alacağını, twitter hesabından duyurdu. Sosyal medyanın dipsiz bir kuyuya, izan ve insaf tanımayan mayınlı bir platforma dönüştüğünü söyleyen Bahçeli “Başta Twitter, Facebook olmak üzere sosyal medya iftira sahnesi, ihanet ve isnat mecrası olmuş çıkmıştır. Sosyal medya taşınması imkânsız ağır bir güvenlik sorunu haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Muharrem İnce: “Şeffaflığı yok ederseniz ekonomiyi toparlayamazsınız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına Twitter üzerinden tepki gösteren CHP’li Muharrem İnce de, sosyal medyadan başka kendilerini ifade edecekleri bir yer kalmadığının altını çizerek, “Saygınlığını yitirmiş, reytingi ve tirajı düşmüş plaza medyası iktidarı kesmiyor, çünkü etki gücü zayıfladı, gençlere hitap etmiyor. Bu nedenle sosyal medya düzenlemesinden, sosyal medyayı zapturapt altına almaktan söz ediyor. Yapabilir mi? İstediği sonucu alamaz ama deneyecek” ifadelerini kullandı.

2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan “Gazetecilik sadece haber değil, yorum yapmaktır”

2018’deki Çalışan Gazeteciler Gününde, Türkiye’nin, basın özgürlüğü, sosyal medya ve internet gazeteciliğinde Dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazetecilik sadece haber değil, aynı zamanda yorum yapmaktır” dedi ve ekledi: “Siyasi hayatım boyunca, şahsımın da zaman zaman medyadan zarar görmesine rağmen, farklı seslerin, farklı kültürlerin kendini ifade edebilmesi, fikirlerini rahatlıkla söyleyebilmesi için mücadeleler verdim, vermeye devam ediyorum.”
2019 ve 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan “Daha özgür bir medya istiyoruz”
29 Ağustos 2019’da Radyo ve TV Gazetecileri Derneği’nin ödül törenindeki konuşmasında “Biz basını daha özgür, daha çoğulcu bir Türkiye arzu ediyoruz. Biz şiddete bulaşmadığı, hakarete varmadığı sürece ne kadar aykırı olursa olsun tüm fikirlerin temsil edildiği bir basın arzu ediyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şubat 2020’de, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin açılış töreninde, sosyal medyanın bir çöplük, başı boş bir mecra haline geldiğini söyledi ve “Gerçek hayatta suç olan her şeyin internet ortamında da aynı karşılığı bulması şarttır” dedi. Aynı Erdoğan sadece bir hafta önce 25 Haziran 2020’de gençlerle video buluşması sırasında ‘Sosyal medyayı sevmiyor musunuz?’ sorusuna “Sosyal medyadan nefret etsem böyle yaygın bir şekilde kullanmazdım. Ülkemizde 16.2 milyon takipçiydi Twitter’da en çok izlenen kişi olduğumu hatırlatmak isterim” dedi.

CHP’li Özel: “Çin’e, Kuzey Kore’ye dönüştürecek düzenleme”

Erdoğan’ın Sosyal medyaya yönelik açıklamalarına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Böyle kişisel öfke ile kalkıp ülkeyi zarara uğratacak ülkeyi Çin’e, Kuzey Kore’ye, Rusya’ya dönüştürecek birtakım düzenlemeler yerine hep birlikte bütün partilerin, bütün sosyal tarafların görüşlerinin alındığı etik düzenlemeler yapılabilir” yorumunda bulundu. Başak Demirtaş’a yapılan sosyal medya taciziyle Esra Albayrak’a yapılana eş zamanlı olarak tepki gösterdiklerini söyleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Sayın Demirtaş’ın eşine yapılınca susup, Esra Albayrak’ta tepki vermek ya da tem tersini yapmak samimiyetsizliktir. Sayın Cumhurbaşkanının bu yaklaşımın Esra Albayrak’a yapılan saldırıdan sonra gündeme getiriliyor oluşunu sağlıklı bulmam, siyaseten tutarlı değil” dedi.

Temel Karamollaoğlu: “Düşünün, çünkü henüz yasaklanmadı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sosyal medyanın kontrol altına alınmasına” yönelik açıklamalarına, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, twitter hesabından, George Orwell’ın sözleriyle yanıt verdi. “Düşünün, çünkü henüz yasaklanmadı…” Diyen Karamollaoğlu mesajını “SosyalMedyamaDokunma” etiketiyle paylaştı.

“Onlar dizi izleyip film çeviredursun, biz tarih yazmaya devam edeceğiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sosyal medyaya yönelik yeni engelleme ve kapatma kararları içeren bir yasal düzenleme yapılacağını söylemesinin ardından Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu ve Pervin Buldan Twitter’dan Erdoğan’a dizili göndermede bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan kişisel hesabından üç lidere yönelik “Onlar dizi izleyip film çeviredursun, biz hizmet edip tarih yazmaya devam edeceğiz” cevabını verdi.

Sosyal medya tacizine 11 gözaltı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya açıklamalarına yol açan Bakan Albayrak ve eşine yönelik sosyal medya tacizi için gözaltına alınanların sayısı 11’i buldu. Sosyal medyada ‘Çirkin Paylaşım’da bulunan 11 kişinin gözaltına alındığını açıklayan İçişleri Bakanlığı, “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın şahsına ve ailesine yönelik hakaret içerikli paylaşımlar yapan 19 hesap yöneticisinden 11’i yakalanarak gözaltına alınmıştır” ifadelerini kullandı. Öte yandan çirkin paylaşımlarla ilgili olarak İstanbul’da gözaltına alınan 5 kişiden 4’ü serbest bırakılırken, gözaltındaki E.B.’nin sevk edildiği mahkemece tutuklandığı öğrenildi. Albayrak ailesine yönelik tacizler için, Türkiye çapında operasyon başlattığını açıklayan İçişleri Bakanlığı’nın, HDP’li Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’la, İYİ Parti lideri Meral Akşener’e yönelik hakaret mesajları için günlerce işlem yapmadığı gibi, sadece sadece ifadeye çağrılan şüpheliler de serbest kalmıştı.

Anadolu Ajansı’ndan Erdoğan’ın sözlerine sansür

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepki çeken sosyal medya açıklamalarına, Anadolu Ajansı’ndan sansür geldi. Erdoğan’ın sözlerini sosyal medya hesaplarından paylaşan Anadolu Ajansı, bir süre sonra Erdoğan’ın “sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz. Hukuki düzenleme tamamlandığında erişim engeli ile yaptırımlar dahil her tür yöntemi sokacağız” gibi sert sözlerini paylaşımdan kaldırdı.