Netanyahu dayanamadı geri adım attı

Netanyahu dayanamadı geri adım attı
İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu, ülkesinde günlerdir protesto gösterilerine neden olan, uğruna Adalet Bakanını görevden aldığı tartışmalı yargı düzenlemesini askıya aldığını koalisyon ortaklarına iletti.  Netanyahu...

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu, ülkesinde günlerdir protesto gösterilerine neden olan, uğruna Adalet Bakanını görevden aldığı tartışmalı yargı düzenlemesini askıya aldığını koalisyon ortaklarına iletti.  Netanyahu ulusa sesleniş konuşmasında da tartışmalı yargı reformuna ilişkin görüşmelerin bir sonraki meclis oturumuna ertelendiğini açıkladı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun haberine göre, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, Başbakan Netanyahu ile hükümetin toplumsal tepkiye yol açan yargı düzenlemesini askıya alacağı yönündeki kararının ardından bir görüşme yaptı. Ben-Gvir’in Netanyahu’ya, yargı düzenlemesinin askıya alınması halinde “hükümetten çekileceğini fakat Meclis’te iktidar koalisyonu lehine oy kullanmaya devam edeceğini bildirdiği,” öne sürüldü.

SAĞCILAR DA SOKAKLARA ÇIKIYOR
Yargı düzenlemesine karşı binlerce İsraillinin katıldığı protestolar sürerken aşırı sağcı koalisyon yanlıları da Netanyahu’nun düzenlemeyi askıya alma ihtimaline karşı sokağa çıkma kararı aldı. Hükümet yanlılarının, hükümet karşıtlarıyla eş zamanlı olarak Batı Kudüs ve Tel Aviv’de aynı noktalarda, ilk kez kitlesel gösteriler düzenlemesi bekleniyor.

İsrail Meclisinin Anayasa, Hukuk ve Adalet Komisyonu’nun başkanlığını yapan ve tartışmalı yargı düzenlemesinin mimarı kabul edilen Milletvekili Simcha Rothman, hükümete destek vermek ve yargı düzenlemesinin durdurulmasını önlemek için sağcı destekçilerini sokağa çağırdı. Rothman, “Seçimlerimizi çalamayacaklar!”, “Halk, yargı sisteminin radikal bir şekilde elden geçirilmesini istiyor”, “Dışarı çıkın ve seçimi halka geri verin” ifadelerini kullandı. Hükümet karşıtı gruplar ise olası kışkırtma ve şiddet eylemlerine karşı taraftarlarını aşırı sağcı grupların bulunduğu noktalardan uzak durmaya çağırdı.


İSRAİLLİLERİN “TÜRKİYE OLMA” KORKUSU
Başbakan Netanyahu’nun ülke çapında 13 haftadır kitlesel protestolara yol açan tartışmalı yargı düzenlemesini askıya alacağı yönündeki haberler koalisyon hükümetinde çatlağa neden olmuştu. Onbinlerce İsrailli protesto gösterilerine katılırken bir gösteride, “Sonumuz Türkiye gibi olmasın” pankartı dikkat çekti.