Netanyahu Refah'a operasyonda ısrarcı

Netanyahu Refah'a operasyonda ısrarcı
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine operasyon düzenleyeceklerini duyurdu. İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki anlaşmaların...
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine operasyon düzenleyeceklerini duyurdu.

 

İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki anlaşmaların çıkmaza girdiğini ve insani maliyet konusunda artan endişelere rağmen hükümetin Gazze Şeridi'ndeki Refah'a kara saldırısı planlarını ilerlettiğini söyledi.

Kudüs'te düzenlediği basın toplantısında Netanyahu, Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğu ile Kahire’de düzenlenen müzakerelerde kendi deyimiyle Hamas'ın ‘gülünç talepleri’ konusunda taviz vermeyi reddettiğini söyledi. Bu taleplerin arasında Hamas'ın Gazze'de iktidarda kalması, İsrail'in tamamen geri çekilmesi ve binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılmasının yer aldığı belirtildi.

Netanyahu, sivil güvenliğine öncelik verme taahhüdünü yeniden dile getirdi ve Refah bölgesinde tahliye için geniş bir alan olduğunu iddia etti. Ayrıca, planın uluslararası alanda önemli muhalefetle karşılaştığını kabul etti. Netanyahu, "Refah'ta faaliyet göstermemizi engellemeye çalışanlar aslında bize 'Savaşı kaybedin' diyorlar. Ancak biz asla boyun eğmeyeceğiz. Çünkü biz kahraman bir milletiz" dedi.

Rehineler için ciddi risk

ABD yetkilileri, İsrail'i Filistinli sivillerin güvenliğini sağlayacak güvenilir ve uygulanabilir bir plan olmadan Refah'taki faaliyetlerini durdurmaya çağırdı. Bu bölgedeki artan askeri operasyonlar, Gazze'de 100'den fazla ve Refah'ta sayısı belirsiz olan rehinelerin hayatını tehlikeye atabilir.