New York’u sel aldı

New York’u sel aldı
 Ida Kasırgası ABD’nin güneyinde karaya ulaşmasından günler sonra binlerce kilometre öteye, kuzeydoğudaki New York ve New Jersey’ye rekor düzeyde yağış taşıyarak sele ve can kayıplarına neden oldu.New York’ta 15, New...

 Ida Kasırgası ABD’nin güneyinde karaya ulaşmasından günler sonra binlerce kilometre öteye, kuzeydoğudaki New York ve New Jersey’ye rekor düzeyde yağış taşıyarak sele ve can kayıplarına neden oldu.
New York’ta 15, New Jersey’de 8, Pennsylvania’da bir kişi yaşamını yitirdi. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, vatandaşlardan dışarı çıkmamalarını istedi. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Blasio şunları söyledi:
“Bu gece New York için olağanüstü hal ilan ediyorum. Şehir genelinde rekor kıran yağmur, acımasız sel ve yollarımızda oluşan tehlikeli koşullar ile bu gece tarihi bir hava olayı ile mücadele ediyoruz.
Lütfen bu gece sokaklardan uzak durun ve ilk yardım ekiplerimizle acil servislerimizin işlerini halletmesine izin verin. Dışarı çıkmayı düşünüyorsanız, yapmayın. Metrolardan uzak durun. Yollardan uzak dur. Yoğun suların içine girmeyin. İçerde kalın.
Gözümüz elektrik şebekemizde. Yaklaşık 5 bin 300 kişinin elektriğinin kesildiğini gördük. Yağışların birkaç saat içinde durmasını bekliyoruz. Ama o zamana kadar, yine içeride değilseniz içeri girin.”
New Jersey’nin güneyinde oluşan hortum evlerin çatılarının yıkılmasına neden oldu. Pennsylvania eyaletinin Philadelphia kentinde de bir otoyol sular altında kaldı.
New York İtfaiye Departmanı, kentte çok sayıda kişiyi mahsur kaldıkları araçlarından ve su basan metro istasyonlarından çıkardı. New York Metropolitan Ulaşım Birimi, yaptığı açıklamada, bazı metro istasyonlarında ulaşımın askıya alındığını bildirdi. Selden zarar gören metro istasyonlarında sabah ulaşımın yapılamadığı görüldü.
New Jersey’de ise Newark Havalimanını şiddetli yağış nedeniyle su bastı ve 190 uçuş iptal edildi. New York, New Jersey ve Pennsylvania eyaletlerinde 200 binden fazla kişi de elektrik kesintilerinden etkilendi.
ABD Başkanı Joe Biden, “Çok fazla hasar var. Valilere şunu açıkça söyledim: Federal Acil Durum Yönetim Dairesi’ndeki (FEMA) ekibim, gereken tüm yardımı sağlamaya hazır” açıklamasını yaptı.