NEYİNİZ HAZIR?

NEYİNİZ HAZIR?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların yüz yüze eğitime açılması noktasında kararlı olduklarını söyledi. Anadolu Medeniyetleri Müzesinde düzenlenen “Telafide Ben de Varım” etkinliğinin ardından basın mensuplarının...

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların yüz yüze eğitime açılması noktasında kararlı olduklarını söyledi. Anadolu Medeniyetleri Müzesinde düzenlenen “Telafide Ben de Varım” etkinliğinin ardından basın mensuplarının yüz yüze eğitime ilişkin sorularını yanıtlayan Selçuk, okullardaki temizlik ve diğer hazırlıkların son hızla yürütüldüğünü belirtti. Selçuk, “Okulların 6 Eylül’de açılması bizim için son derece önemli. Okulları açmak noktasında çok kararlıyız” dedi.
Türk Tabipleri Birliğinin okulların açılması için aşı yaşının düşürülmesi ve sınıfların bölünmesi önerisi hatırlatılan Selçuk, “Bu konuda elbette geçtiğimiz yıl da var olan bir çalışma var. Bilim Kurulu’nun da bir toplantısı söz konusu. Orada da bu konular görüşülecek. Bizler de zaten sürekli bir iletişim ve irtibat içindeyiz. Bu konularla ilgili bilim insanlarının yönlendirmesi ve birlikte çalışma devam ediyor” ifadelerini kullandı. Ancak Bilim Kurulu sonrası açıklama yapan Bakan Koca, bu konuda herhangi bir bilgi vermedi.
Uluslararası Pediatri Kurumu’nun (IPA) Başkanı Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, önceki hafta yaptığı açıklamada, “Türkiye, dünyada en uzun süre eğitime ara veren ülkelerden biri oldu. Eğitime bir yıl daha ara verilirse bir nesli kaybedeceğiz, eğitime ara verilmemesi için erişkinlerimizin aşılanması gerekiyor” demişti.
“İKTİDAR EĞİTİMDEN VAZGEÇTİ, BİZ ISRARCI OLMALIYIZ”
Veli, öğretmen ve okul çalışanlarının okulların açılmasını desteklediğini söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, şunları söyledi:
“Okullarda gerekli koşullar yerine getirilmeli. Birincisi iyi havalandırılmalı, ikincisi öğrenci sayısı azaltılamıyorsa dönüşümlü eğitim modelleri denenebilir. Mahalle okullarının yeniden gündeme alınmaya ihtiyacı var. Ve akıllı bina modelinden vazgeçilip, camları açılır binalar haline dönüştürülmeli. Okul sayısı artırılabilir. Bunlar iktidarın elindeki olanaklardır. Bizim toplum olarak talep etmemiz gerek. İktidar eğitimden vazgeçmiş olabilir. Biz eğitimde ısrarcı olmalıyız. Diğer ülkeler önlemlerini alarak okullarını açık tutmayı başarıyor. 12 yaş üzerini aşılayan ülkeler var, Faz 2-3 çalışmaları güvenli olduğunu gösteriyor. 12 yaş üzeri ve öğretmenlerin aşılanması gerekir. Biz okullarla ilgili ekim ayından bu yana açıklamalar yaptık. Bizim açıklamamızın üzerinden 1 yıl geçti. Bu sürede her türlü koşul sağlanabilirdi.”

Doktordan aşı dezenformasyonu

Vakalardaki yükseliş ile aşılamadaki yetersizlik ortadayken, doktor unvanı taşıyan ve kendisini alternatif tıp doktoru olarak tanıtan Ümit Aktaş, Twitter hesabından aşı karşıtı paylaşımlar yaptı. Aktaş’ın paylaşımlarına birçok tepki geldi.
Pandemiyle mücadeleye aşı karşıtlığıyla mücadelede eklendi. Twitter’dan yaptığı paylaşımlara birçok uzmanın ve sosyal medya kullanıcısının tepki gösterdiği Aktaş, erişkinlerde aşı reddinin yüzde 61 olduğunu ve kendilerine saygı gösterilmediğini şu sözlerle öne sürdü: “Tam doz aşı olan yüzde 39’un derdi nedir? Neden bireysel hak ve özgürlüklere saygı göstermiyorlar? Yüzde 39’un haklarına biz saygı gösteriyoruz, onlar da çoğunluğa saygı göstermek zorunda.”
Türkiye’de şu anda herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmuyor. Aktaş hakkında 2016’da CNN Türk yayınında yaptığı açıklamaları nedeniyle Türkiye Psikiyatri Derneği, şikayette bulunmuştu. İstanbul Tabip Odası, değerlendirme sonucunda para cezası vermişti. Ayrıca Aktaş’ın kendi ismiyle çıkarttığı takviye ürünleri bulunuyor.

TTB, RTÜK’E BAŞVURACAK

Türk Tabipleri Birliği (TTB), medyada yer alan bu tür bilgilerle ilgili Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) başvuru yapmaya hazırlanıyor. TTB’den aşı karşıtlığının kamu sağlığını tehdit eder boyuta ulaştığı aktarılırken, yapılacak başvuruyla yanlış bilgi ve sorumlu olmayan yayıncılığın önüne geçilmesinin hedeflendiği bildirildi.