Noel Baba’nın kilisesinde önemli buluntu

Noel Baba’nın kilisesinde önemli buluntu
“Noel Baba” olarak bilinen Aziz Nikolaos’un Demre’deki kilisesinde Noel Baba’nın mezarının yeri ve ayak bastığı zemin bulundu.Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, ‘Noel Baba’ olarak bilinen Aziz Nikolaos’un...

“Noel Baba” olarak bilinen Aziz Nikolaos’un Demre’deki kilisesinde Noel Baba’nın mezarının yeri ve ayak bastığı zemin bulundu.

Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, ‘Noel Baba’ olarak bilinen Aziz Nikolaos’un Demre’deki kilisesinde 1850’de Rusların onarımında yarım bıraktığı sanılan kubbedeki üst açıklığının, Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği ve göğe yükseldiğine inanılan Kutsal Kabir Kilisesi’ndeki mimariyle aynı olduğunu belirledi.

Mezarının tam yeriyle ilgili şu ana kadar en önemli keşif ve bulgu olduğunu açıklayan Kurul Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, kazılarda da Aziz Nikolaos’un ayak bastığı zemin döşemelerle mezarın olduğu belirlenen yerin üstünde Hz. İsa’nın freskinin ortaya çıkarıldığını söyledi.

Varlığını 1910’daki fotoğraftan bildikleri kilisenin naos (ana) kısmında bulunan amona (görünmeyen yaratıcı güç) rastlandığını belirten Eravşar, şunları kaydetti:


AZİZ NİKOLAOAS’IN AYAK BASTIĞI YER
“ 1970’lerde atılan şap zemin döşemesi kaldırılınca altında ‘ne var’ diye bir kazı çalışması yapıldı. Neticede erken döneme ait, kilisenin 4’üncü yüzyıla ait bir zemin döşemesi ortaya çıktı. Şu anki kilise ise daha geç tarihli. Erken dönem yapısının çeşitli yerlerinde mimari birtakım izleri var ama döşeme anlamında izi yoktu. Bu ortaya çıkan, belki daha erken tarihli bir döşeme. Kazıyı yapan arkadaşlarımız bunun yayınını hazırlıyor. Aslında yaşadığı dönemin zemini burası ve kuvvetle muhtemel Aziz Nikolaos’un ayağının bastığı zemin döşemesinden bahsediyoruz. Bu son derece önemli bir keşif, o döneme ait ilk bulgu. Dolayısıyla bu kilisenin mimarlık tarihi ve onun ikonografik değerini bir nebze daha artıracak bir keşif olarak görüyoruz. Bunun üzeri belirli bir teknikle kapatılacak ve sergilemeye hazır hale getirilecek.”


NOEL BABA’DAN KALINTILAR OLABİLİR
Şu an Aziz Nikolaos’un röliklerinin (Hristiyanlıkta İsa, aziz ve azizelerle ilişkili ya da onlardan arta kalan kutsal eşya ya da parçalara verilen isim) bir kısmının İtalya’da bir kısmının da Antalya Müzesi’nde sergilendiğini kaydeden Eravşar, şöyle devam etti:
“Ona ait olduğu söylenen, kuvvetle muhtemel başka kemikleri de olmalı veya en azından ikonografik başka parçalar çıkabilir. Tabi kilise bugün özel bir konuma sahip, maalesef bulunduğu bölgede deniz suyu yükselmesi sebebiyle erken döneme ait kilise, deniz kodunun neredeyse 2 metre kadar altında. Bu da su baskınlarına zaman zaman sebep veriyor. Bu bölgede Akdeniz’in sularının yükselmesi sonucunda da alüvyonlar kiliseyi doldurmuş. Ne kadar aşağıda olduğunu tam bilemiyoruz.”