O utanca sahip çıktılar

O utanca sahip çıktılar
İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken müridi Kadir İstekli’yle zorla evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına yönelik açılan davanın ilk duruşması...

İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken müridi Kadir İstekli’yle zorla evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına yönelik açılan davanın ilk duruşması İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, davaya gizlilik kararı verdi, yayın yasağı getirdi.

Duruşma nedeniyle adliye etrafında polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Olayı protesto için eylem yapan kadın örgütleri ve siyasi partilerle birlikte Hiranur Vakfı Üyeleri de adliye önünde geldi.



‘AZGIN AZGINLIĞA YOL VERME’
Grup sloganlar atarak tekbir getirdi. Sanıklardan Yusuf Ziya Gümüşel’e destek pankartı ve dövizler taşıyan grubun destek eylemi için yanlarına çocukları da getirdiği görüldü. Gazeteci Sultan Eylem Keleş’in paylaştığı videoda, grubun “Mahkeme, azgın azınlığa yol verme” diye slogan attığı duyuldu.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel cezaevinden getirildi. Diğer sanık anne Fatıma Gümüşel katılmadı. Mağdur H.K.G. ise celse arasında ifade verdiği için duruşmaya katılmadı. Duruşmaya yaklaşık 40 İl barosundan avukat ve UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği katılma talebinde bulundu.

KALABALIK NEDENİYLE KONFERANS SALONUNA
Duruşmanın kalabalık nedeniyle konferans salonunda yapıldı. Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel’in avukatları katılma taleplerinin reddini ve duruşmanın gizli ve kapalı yapılmasını talep etti. Fatıma Gümüşel’in avukatı Fatih Atalay, “Bu salonda İslama ve Müslümanlara kinini kusmak isteyenleri gördük. Katılma taleplerinin reddini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.



YAYIN YASAĞI GELDİ
Cumhuriyet savcısı katılma taleplerinin bir kısmının kabul edilmesi ve duruşmanın kapalı olarak yapılmasını talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve müşteki hariç katılma taleplerinin reddine karar verdi. Ayrıca heyet duruşmanın kapalı olarak devam edilmesine, yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine hükmetti. Duruşmaya ara verilerek salon boşaltıldı.

TUTUKLULUK HALLERİ DEVAM: DAVA 27 ŞUBAT’A ERTELENDİ
Mahkeme, tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel’in bu hallerinin devamına karar verdi ve savunmalarını hazırlamaları için süre verdi. Heyet, H.K.G.’nin yeniden dinlenmesine yönelik talebi reddetti. H.K.G.’nin kardeşlerinin tanık olarak dinlenmesi için zorla getirme kararı veren heyet, bir sonraki duruşmanın 27 Şubat saat 9.30’da görülmesine hükmetti.