OECD ile Erdoğan’ın arasında uçurum var

OECD ile Erdoğan’ın arasında uçurum var
Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün kabine toplantısı sonrası Türkiye’nin ilk çeyrekte hızlı yükseldiğini, 3. ve 4. çeyrekte de büyümenin süreceğini, OECD’nin de bunu öngördüğünü söylemişti. OECD ise yaptığı açıklamada...

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün kabine toplantısı sonrası Türkiye’nin ilk çeyrekte hızlı yükseldiğini, 3. ve 4. çeyrekte de büyümenin süreceğini, OECD’nin de bunu öngördüğünü söylemişti. OECD ise yaptığı açıklamada 2020 yılına pozitif bir başlangıç yapan Türk ekonomisinin koronavirüs salgınının etkileri ile yılı daralma ile tamamlamasını beklediklerini bildirdi.
8.1 DARALABİLİR
Koronavirüs salgınında ikinci bir dalganın yaşanıp yaşanmayacağını dikkate alarak Türk ekonomisi için iki farklı senaryo oluşturduklarını belirten OECD, salgında ikinci dalganın yaşanmadığı senaryoda Türk ekonomisinin 2020 yılını yüzde 4,8 daralma ile kapatacağını öngördü. OECD, koronavirüs salgınında ikinci dalganın vurması halinde ise Türk ekonomisinde daralmanın yüzde 8,1’e kadar çıkabileceğini vurguladı.
İKİNCİ DALGA OLMAZSA
OECD raporunda, koronavirüs salgınında ikinci bir dalganın yaşanmaması halinde Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 4,8 daralacağı, 2021’de ise yüzde 4,3 büyüyeceği tahmini yer alırken, enflasyonun 2020 sonunda yüzde 10,6 ve 2021 sonunda yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleşeceği tahminine yer verildi. İşsizlik oranı için 2020 ve 2021 tahminleri yüzde 15,6 ve yüzde 14,2 olurken, cari işlemler dengesi/GSYH oranı için beklentilerde sırasıyla yüzde 0,9 ve -1,3 olarak duyuruldu.