OECD’DEN TAVSİYE: FAİZLERİ ARTIRIN

OECD’DEN TAVSİYE: FAİZLERİ ARTIRIN
Yüksek enflasyon karşısında dünyada pek çok ülke uzun yıllar sonra radikal kararlar alarak faiz artırımına giderken Türkiye 7 aydan bu yana, enflasyonu muadil ülkelerin kat be kat üstünde olmasına rağmen politika faizini artırmamakta...

Yüksek enflasyon karşısında dünyada pek çok ülke uzun yıllar sonra radikal kararlar alarak faiz artırımına giderken Türkiye 7 aydan bu yana, enflasyonu muadil ülkelerin kat be kat üstünde olmasına rağmen politika faizini artırmamakta ısrar ediyor.

Cumhurbaşkanı’nın ‘faiz sebep, enflasyon netice’ teorisine uygun olarak faize dokunmayan, hatta ilk fırsatta indirileceğine ilişkin niyet beyan edilen faizler uluslararası kuruluşlara göre Türkiye’nin önemli bir sorunu.

Son uyarı Ekonomik Kalkınma ve İşbirlikği Örgütü OECD’den geldi. OECD Türkiye Masası Şefi Machlica, negatif reel faizin yatırımcı güveni üzerinde baskı oluşturup, lirada büyük kayıplara neden olduğunu ve güven ortamının sağlanabilmesi için politika faizinin artırılması gerektiğini söyledi. Machlica inatçı yüksek enflasyonun hane halklarının alım gücünü zayıflattığını, artan belirsizlik ve enflasyonun da yatırımlar üzerinde etkili olduğunu belirtti, Türkiye gibi emtia ithal eden ekonomilerin artan cari denge riskleriyle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.