Öğretmenlere ek ders ücreti şoku: Aralık ayının ödemeleri halen yapılmadı

Öğretmenlere ek ders ücreti şoku: Aralık ayının ödemeleri halen yapılmadı
Öğretmenlerin 2023 aralık ayı ek ders ücretleri yeni yılda da yatırılmadı. Bakanlık gecikmeyi ‘mevzuat değişikliği’ ile açıklarken, öğretmenler tepkili: “Biz borçlarımızı geciktiremiyoruz ama"Bütçeden ‘aslan payı’nı...

Öğretmenlerin 2023 aralık ayı ek ders ücretleri yeni yılda da yatırılmadı. Bakanlık gecikmeyi ‘mevzuat değişikliği’ ile açıklarken, öğretmenler tepkili: “Biz borçlarımızı geciktiremiyoruz ama"

Bütçeden ‘aslan payı’nı eğitime ayırdığını söyleyen iktidar, yüz binlerce eğitim emekçisinin 2023 aralık ayı ek ders ücretlerini yeni yılda da ödemedi. Aylık yaklaşık 4-7 bin TL tutan ek ders ücretleri birçok il ve ilçede ödenmeyen öğretmenler yaşananlara tepkili. Ek ders ücretlerinin ödenmesine ilişkin bakanlıkla yapılan görüşmede gecikmenin mevzuat değişikliğinden kaynaklandığı savunulurken geciken ek ders ücretlerinin yatırılacağı vaadi de halen yerine getirilmedi.

"Yetkililerin sorumsuzluğu"

 

Evrensel'den Vural Nasuhbeyoğlu'nun haberine göre; ekonomik sorunlarla boğuşan eğitim emekçilerinin 2 haftadır ödenmeyen ek ders ücretlerinin yaşadıkları sıkıntıyı ve ödeme dengelerini altüst ettiğini dile getiren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, aralık ayının son haftası yatırılması gereken ek ders ücretlerinin ülke genelinde çoğu il ve ilçede hâlâ yatırılmadığını söyledi. Ek ders ücretlerinin neden ödenmediğine ilişkin sendika olarak Bakanlıkla yaptıkları görüşmede ‘yasal mevzuatta değişikliğe gidildiği, bundan kaynaklı karışıklık oldu’ gerekçesiyle ödemelerin yatırılmadığını kısa sürede sorunun çözüleceği cevabını aldıklarını belirten İldeş “Bu teknik bir meseledir. Teknik meseleler zamanında alınan önlem ve plan çerçevesinde çözülür. Birçok öğretmen arkadaşımız yaşanılan bu karışıklık ve gecikmeden kaynaklı ödemelerini yapamadıkları için cezalı konuma düşüp faiz ödemek zorunda kalmıştır” dedi. Milli Eğitim Bakanlığının tarikatlarla protokol imzalamaktan kafasını kaldırıp eğitim emekçilerinin sorunlarına kafa yorması gerektiğini belirterek “Yetkililerin sorumsuz ve plansız yaklaşımları birçok eğitim emekçisi arkadaşımızın sıkıntı yaşamasına yol açıyor. Sorun derhal giderilerek bu mağduriyete son verilmeli” diye konuştu.

"Biz borçlarımızı erteleyemiyoruz"

 

İstanbul’da bir Anadolu lisesinde görev yapan Eren Öğretmen, ek ders ücretleri ödenmediği için yeni yıla kaygılı girdiklerini söyleyerek “Temmuzda yapılan seyyanen zam ek ders ücretlerine yansımazken bir de aralık ayının sonunda alınması gereken ek ders ücretlerinin ödemesi eklendi. Aynı ilde hatta aynı ilçede görev yapan öğretmenlerin bir kısmına paraları yatarken bir kısmına hâlâ yatırılmaması da ayrıca bir kafa karışıklığı yarattı” dedi. Ek ders ücretlerine göre ödeme takvimlerini, kredi taksitlerini ayarlamış birçok öğretmen olduğunu ve öğretmenlerin bu ödemeleri geciktirme şansı olmadığına dikkati çeken Eren Öğretmen “Kredi kartı borcunu ödeyemeyen öğretmenlerin ödemek zorunda kaldıkları faizler karşılanacak mı? Ay başında kirasını ödemekte zorlanan öğretmen ev sahibine ne diyecek?” diye sordu. Yıllardır oturmuş bir düzene güvenerek yaptıkları planlamaların bozulmasına sebep olan bu durumun ‘Bazı aksaklıklar oldu’ açıklamasıyla geçiştirilemeyeceğini belirten Eren Öğretmen “Öğretmenler odasının gündemi de bu gecikme. Ülke ekonomisindeki kötü gidişatın yarattığı güvensizlikle ‘Yakında bazı maaşlarımızın ödenmesinde de sorunlar olur mu?’ sorusunu akla getiriyor” dedi.

"İlk defa yaşanıyor"

 

İstanbul Eğitim Sen 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, ilk defa böyle bir sorunla karşılaştıklarını söyledi. Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 70’inin ek ders ücretlerinin yatmadığı bilgisini veren Özev “Ben Bağcılar’da çalışıyorum bizim ek ders ücretimiz yattı. Ama Küçükçekmece’de yatmadı. Yine birçok il ve ilçede de arkadaşlarımız ek ders ücretlerini alamadı. Net bir bilgi de verilmiyor. ‘Para yok’ demiyorlar ama ödeme de yapmıyorlar. Maaşlarımızın yaklaşık 4’te 1’ine karşılık gelen ek ders ücretlerinin ödenmemesi meslektaşlarımızı ekonomik olarak sıkıntıya sokuyor” dedi.