OHAL altında yaşam

OHAL altında yaşam
Kazakistan’da akaryakıta yapılan zamma yönelik protestoların yaktığı ateş sonrası ilan edilen olağanüstü hal ile birlikte şehirlerdeki güvenlik tedbirleri artırıldı. Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’ın tüm giriş...

Kazakistan’da akaryakıta yapılan zamma yönelik protestoların yaktığı ateş sonrası ilan edilen olağanüstü hal ile birlikte şehirlerdeki güvenlik tedbirleri artırıldı. Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’ın tüm giriş ve çıkışlarına polis kontrol noktaları kuruldu. Gösterilerin merkezi haline gelen Almatı’da da yoğun önlemler alındı.

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ
Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Berik Uali, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan trajik olaylar sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle 10 Ocak’ı ulusal yas ilan etme kararı aldığını duyurdu.

SARAYA SIKI KORUMA
Nur Sultan’da başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda olmak üzere tüm resmi devlet binaları ile sosyal tesisler özel harekat askerleri tarafından gece gündüz korunuyor. Başkentin tüm giriş ve çıkış yollarına polis kontrol noktaları kuruldu.
Büyük alışveriş ve eğlence merkezleri, kafe ve restoranların çoğunlukta kapalı olduğu şehirde sadece marketlerden alışveriş yapılabiliyor. Başkentte toplu taşıma araçları ise hizmet vermeye devam ediyor.
İkinci kademe bankalar ile döviz bürolarının çalışmalarının askıya alınması ve internet kesintisi nedeniyle ödemelerde nakit paraya ihtiyaç duyan şehir sakinleri ATM’ler önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Saat 23.00-07.00 arasında sokağa çıkma yasağının uygulandığı Nur Sultan, polis tarafından sıkı şekilde kontrol ediliyor.

YAKLAŞIK 5 BİN GÖZALTI, MORGLARDA KUYRUK
Kazakistan hükümetinin verdiği bilgilere göre, ülkede 2 Ocak’ta başlayan protestolarda 26 gösterici öldürüldü, binden fazla gösterici de yaralandı. Öldürülen göstericilerin “silahlı suçlular” olduğu öne sürülürken, yaklaşık 5 bin kişinin de gözaltına alındığı açıklandı. Gösterilerde 18 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği, 750’den fazla güvenlik görevlisinin de yaralandığı bildirildi.
Yakınlarını kaybeden onlarca vatandaş ise Almatı şehrindeki morglara akın etti. Morg önlerinde kuyruklar oluşturan insanlar haber alamadıkları yakınlarının dirisini ya da en azından ölüsünü bulabilmeyi ümit ediyor.

PUTİN-TOKAYEV GÖRÜŞMESİ
Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki şiddet olaylarına yönelik Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı. Tokayev Putin’e ve olayların bastırılması için askeri birlik gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi diğer ülkelere teşekkür etti. İki lider Kazakistan’da istikrarın sağlanması için alınan önlemler hakkında fikir alışverişinde bulundu.

ABD PERSONELİNE AYRILMA İZNİ VERDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı, Kazakistan’daki son gelişmeler üzerine Almatı Başkonsolosluğunda görevli personelin isteğe bağlı olarak ülkeden ayrılmasına izin verdi. Bakanlıktan yapılan yazılı seyahat güncellemesinde, Almatı Başkonsolosluğunda acil durum görevlisi olmayan tüm ABD devlet personeli ve aile üyelerinin Kazakistan’dan ayrılabileceğine dair onay verildiği belirtildi.