Okullar açıldı, velilerin derdi büyüdü

Okullar açıldı, velilerin derdi büyüdü
Yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması dolayısıyla Veli-Der, İstanbul’daki genel merkezinde düzenlediği toplantısında, eğitimde ve okullarda yaşanan sorunlara dikkat çekti.Derinleşen bu yoksulluğun velilerin belini büktüğün...

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması dolayısıyla Veli-Der, İstanbul’daki genel merkezinde düzenlediği toplantısında, eğitimde ve okullarda yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Derinleşen bu yoksulluğun velilerin belini büktüğün kaydeden Veli-Der Sözcüsü Seval Keleş, özetle şunları söyledi:
“Bugün okula başlayan bir çocuğun eğitim masrafı, yalnızca kıyafet, kırtasiye olarak ele aldığımızda, en az 2-3 bin liradır. Ulaşım, beslenme için istenilen ücretlerle birlikte bu rakam, 4-5 binlere ulaşmaktadır. Örneğin İstanbul’da yalnızca ulaşım için öğrencilerden istenen ücret, aylık 660-bin 585 TL arasında değişmektedir. Yine İstanbul Kantinciler Odası’nın açıkladığı günlük yemek ücreti ise 36 TL’dir. En temel hak olan eğitim hakkı, çocuklarımız açısından hak değil ayrıcalık haline getirilmiştir. Bu, eğitim hakkının engellenmesidir.”

DEVLET ELİYLE ÇOCUK İŞÇİ
Mesleki Eğitim Merkezlerine (MESEM) giden çocukların, haftanın dört günü çalıştırıldığını, yalnızca bir gün eğitim alabildiklerini belirten Keleş, “Bu, fiilen devlet eliyle çocuklarımızın örgün eğitim dışına çıkarılması ve çocuk işçi haline getirilmesidir” dedi.

Keleş, dernek olarak hükümetten taleplerini ise şöyle sıraladı:
“Kamu kaynakları, çocuklarımızın sağlık, beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına aktarılmalıdır. Eğitime yeterli bütçe ayrılmalıdır. Tüm okullarda bir an önce yemekhaneler açılmalı, tüm çocuklar için okul yemeği programı başlatılmalıdır. Meyve ve süt ihtiyaçları ara öğünler olarak karşılanmalıdır.

Ücretsiz, sağlıklı ve erişilebilir su olanağı bütün okullarımıza sağlanmalıdır. Ulaşım ve barınma kamusal haktır, ücretsiz karşılanmalıdır.

MEB, Sağlık Bakanlığı ile çalışmalar yürütmeli, çocuklarımız senede iki kez sağlık taramasından geçirilmeli, aileler bilgilendirilmelidir.

Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan tüm ailelerin çocuklarına her ay düzenli eğitim desteği verilmelidir.

Liselerde tercih edilmeyen okul türleri akademik liselere dönüştürülmeli, akademik liselerdeki kontenjanlar artırılmalıdır.

Örgün eğitim dışına çıkan öğrencilerin okullara dönüşü sağlanmalı, örgün eğitim dışına çıkan öğrencilere eğitim desteği verilmelidir.

Taşımalı eğitimde yemek ve ulaşım sorununa acilen merkezi ve yerel yönetimler tarafından çözüm yaratılmalıdır. Taşımalı sistemdeki çocukların ulaşım ve beslenmeleri kamu kaynaklarıyla sağlanmalıdır.”