Önceki gün uyardı, dün vurdu

Önceki gün uyardı, dün vurdu
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, önceki gün Batı ülkelerinin Ukrayna’ya gönderdiği silah konvoylarının Rus ordusu için ‘meşru hedef’ olduğu uyarısında bulundu. Rus ordusu dün ise yardım silahlarının...

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, önceki gün Batı ülkelerinin Ukrayna’ya gönderdiği silah konvoylarının Rus ordusu için ‘meşru hedef’ olduğu uyarısında bulundu. Rus ordusu dün ise yardım silahlarının depolandığı Ukrayna’nın batısındaki askeri üsse saldırdı.

Devlet televizyonuna konuşan Ryabkov, “ABD’yi Ukrayna’ya silah pompalamanın tehlikeli bir hamle olduğu konusunda uyardık. Bu hamle bu tür konvoyları meşru birer hedef haline getiriyor. Ukrayna’ya hava savunma sistemleri ve anti-tank füzeleri gibi silahların gönderilmesinin yol açabileceği sonuçlar konusunda uyarıda bulunduk” açıklamasını yaptı. Ryabkov, ABD’nin bu uyarıları ciddiye almadığını da ekledi.

VALİLİK: 35 ÖLÜ, 134 YARALI VAR
Bu uyarının ardından Rus ordusu dün Ukrayna’nın Polonya sınırındaki Lviv bölgesinde bulunan Yavoriv askeri eğitim sahasına füze saldırısı düzenledi. Üssü NATO’nun da eğitim ve talim amacıyla kullandığı belirtildi. Saldırıda Uluslararası Barış Gücü ve Güvenlik Merkezi’nin hedef alındığı bildirildi.

Askeri yetkililer sabah saatlerinde üsse sekiz füze fırlatıldığını söylerken, Lviv valiliğinin sonradan yaptığı açıklamada Rusya’nın 30 füze attığı savunuldu. Valilik, hava saldırısında 35 kişinin öldüğünü, 134 kişinin yaralandığını duyurdu.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise hedef alınan üste yabancı eğitmenlerin bulunduğunu açıkladı. Reznikov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yabancı eğitmenlerin o sırada üste olup olmadığının bilinmediğini ve hayatını kaybedenlerle ilgili ayrıntıları netleştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Reznikov’un, “Bu, AB-NATO sınırında barış ve güvenliğe karşı yeni bir terör saldırısı. Şimdi harekete geçilmeli” diyerek yeniden uçuşa yasak bölge çağrısı yapması da dikkat çekti.

GÖNDERİLEN SİLAHLAR BURADAN MI DAĞITILIYOR?
Rusya’nın hedef aldığı üssün, Ukrayna’ya Batı ülkelerinden gönderilen silahların ülkenin diğer yerlerine dağıtıldığı noktalardan biri olabileceği düşünülüyor. Lviv kent merkezine 60 kilometre, Ukrayna-Polonya sınırına da 10 kilometre mesafede bulunan Yavoriv kentindeki üs, 390 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Üs, Ukrayna ordusu ve NATO’daki ortakları tarafından eğitim ve talim amacıyla, özellikle de NATO’nun üye olmayan devletlerle işbirliğini derinleştirme amaçlı ‘Barış için Ortaklık’ programı kapsamında kullanılıyordu.

Lviv, Rus ordusunun düzenlediği saldırılardan kaçan Ukraynalıların toplandığı nokta olarak biliniyor. Ukraynalılar Lviv üzerinden Batılı ülkelere göç etmeye çalışıyor. Lviv şimdiye dek Ukrayna’daki en güvenli kentler arasında sayılıyordu. Bazı ülkeler bu nedenle büyükelçilerini Kiev’den Lviv’e yerleştirme kararı almıştı.

RUSYA: YABANCI SAVAŞÇILARI ÖLDÜRDÜK
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Kiev yönetiminin Lviv bölgesindeki bir poligon ve yerleşim birimini, yabancı paralı savaşçıların hazırlık ve koordinasyon merkezi haline getirdiğini iddia etti. Bu bölgede yabancı ülkelerden gelen silah ve askeri teçhizat için depolama üssü kurulduğunu öne süren Konaşenkov, “13 Mart sabahı yüksek isabetli uzun menzilli silahlarla Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Stariçi köyündeki eğitim merkezlerini ve Yavorovskiy askeri eğitim sahasını vurduk. Bunun sonucunda 180 kadar yabancı paralı savaşçı ve çok sayıda yabancı silah imha edildi. Ukrayna topraklarına gelen yabancı savaşçıların imhası devam edecek” dedi.

RUSYA’YA 5. MADDE UYARISI

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya’nın NATO topraklarını vurması durumunda, NATO’nun buna “tam gücüyle” karşılık vereceği konusunda uyardı. Sullivan böyle bir durumun yaşanması halinde bunu NATO’nun 5’inci maddesini tetikleyeceğini ve bir NATO müttefikine yapılan saldırının tüm müttefiklere yapılmış sayılacağını vurguladı.

AÇIK BİR YANIT
NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, Rusya’nın Polonya sınırına yakın bir askeri eğitim merkezine saldırısının Batı’nın askeri malzeme ve yakıt tedarikine ‘açık bir yanıt’ olduğunu söyledi. Hollandalı amiral, yine de Rusların NATO’ya saldırma niyeti olmadığını, ‘Rusya’nın başka bir rakip aramadığını’ ifade etti. Bauer, Ukrayna’ya silah sevkiyatlarının hiçbir uluslararası kuralı ihlal etmediğini savundu.