Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Öngörülemezlikleri yönetme merkeziyiz

Mercedes Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, 2024 yılında benzinli ve dizel otomobil satışındaki daralmayı elektrikli modellerle kompanse edeceklerini belirterek, “Hedefimiz elektrikli araçların payını yüzde 25’e çıkarmak. Ama Türkiye’de yarın ne olacağını öngöremiyoruz. Bizim dünyadaki birçok ülkeden ve oradaki yöneticilerden farkımız; Türkiye’de adeta öngörülemezlikleri yönetiyoruz. Öngörülemezlikleri yönetme merkeziyiz” dedi.

Otomotiv sektöründe tarihi rekora imza atılan 2023 yılını premium segment lideri olarak tamamlayan Mercedes-Benz 2024’e de iddialı başladı. 1.718 otomobil satışıyla önceki yılın ocak ayına göre yaklaşık yüzde 200 daha iyi performans gösteren Mercedes-Benz’in sattığı her 7 araçtan biri tam elektrikli model oldu. Mercedes-Benz İcra Kurulu ve Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, 2023’te elektrikli araç satışları oranının pazar ortalamasının üzerine çıkarak yaklaşık yüzde 15’e ulaştığını belirterek, 2024’te ise hedeflerinin yüzde 25’e ulaşmak olduğu kaydetti.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL PAYI PAYI %25’E ÇIKACAK

Zengin ürün gamlarına eklenecek yeni modellerin katkısıyla bu orana ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Bekdikhan, “Belirsizlik ve daralma endişeleriyle girdiğimiz 2024’te yine rekor ile başlamış olmamız memnuniyet verici, ancak yılın geneli için Şubat ve Mart performansı daha net bir gösterge olacaktır. Şartlar ne olursa olsun, elektrikli dönüşüm ve müşteri deneyimi odağımızla hedefimiz 2024’te de premium pazarda liderliğimizi devam ettirmek. Açıkçası daralmasını öngördüğümüz toplam pazarda elektrikli araçların desteğiyle 2023’teki performansımızı tekrarlayacağız. Yani benzinli ve dizel satışlarındaki düşüşü elektriklilerle kompanse edeceğiz” dedi.

         GÜNDEM SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

“Peki elektrikli araçta ÖTV artarsa ne olur?” sorusuna ilişkin ise Bekdikhan şu cevabı verdi: “Kuşkusuz Türkiye’de yarın ne olacağını öngöremiyoruz. Bizim dünyadaki birçok ülkeden ve oradaki yöneticilerden farkımız; Türkiye’de adeta öngörülemezlikleri yönetiyoruz. Gündem sürekli değiştiği için tam olarak öngörülemezlikleri yönetme merkeziyiz. Planlama yaparken bunu dikkate alarak davranıyoruz. Bugün yüzde 25 hedef koyuyoruz ama inanın yarın ne olacağını bilemiyoruz. Halbuki Türkiye’de her yıl istikrarlı bir şekilde 1.5 milyon araç satılsa, inanın kapıda yatırım için sıra oluşur. Ama pazar şartları sürekli değiştiği için ne yazık ki bu gerçekleşemiyor.”

 Mont giyen otomobil

Mercedes, bir yıllık ortak çalışmanın ürünü olan Project Mondo G’yi İtalyan lüks moda markası Moncler ile hayata geçirdi. Klasikleşen kapitone kumaştan şişme montunun yumuşak ve yuvarlak hatlarının Mercedes-Benz’in ikonik G-Serisi’nin köşeli tasarımı ile birleştirilmesinden ortaya çıkan Project Mondo G ile Moncler, ilk kez bir otomobil markası ile iş birliği yaptı. Mercedes-Benz Baş Tasarım Sorumlusu Gorden Wagener tasarımı zıtlıkların etkileşimi ve heykelsi bir nesne olarak nitelendiriyor. Tüm dünyayı gezen bu ilginç konsept, bir ay Türkiye’de gelecek. Araç bir hafta Kartalkaya’da sergilendikten sonra, İstanbul Modern’de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Elektrikli G Serisi 3.çeyrek geliyor

Türkiye’de elektrikli araçların yaygınlaşmasında öncü rol oynamayı sürdürmek istediklerinin altını çizen Şükrü Bekdikhan, “Elektrikli G-Serisi bu yılın en önemli lansmanlarından biri olacak. 2024’ün üçüncü çeyreğinde bu özel aracımızı Türkiye’de satışa sunmayı hedefliyoruz. Bu modelle elektrikli model sayımız 5’e çıkacak. Yılın ikinci yarısında hafif ticari araç ailemizin yeni modellerini ve tamamen elektrikli eSprinter ve EQV’yi de Türkiye pazarına sunarak bu alanda da hem müşterilerimize hem de onların müşterilerine yüksek teknolojili, güvenlikli ve konforlu araçlar sunacağız” diye konuştu. Elektrikli G Serisi, bulunduğu yerde 720 derecelik bir dönüş (G-Turn) sunuyor.

Hazirandan itibaren AKILLANACAĞIZ

Türkiye’de BTK’nın kararıyla 2018 yılından itibaren otomobillerde kapalı olan internet ve buna bağlı olarak kullanılamayan katma değerli servisler ve bağlantılı hizmetler 2024’te yeniden devreye giriyor. Volvo bu hizmetleri devreye sokan ilk şirket olurken, Mercedes de hazirandan itibaren kademeli olarak bağlantılı servisleri devreye alacak. Yani otomobiller 2024’ten itibaren akıllanacak. Mercedes Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, “Biz BTK’nın kararı sonrası Türkiye’ye gelen tüm otomobillerde bağlantılı hizmetleri kapattırmak zorunda kaldık. Şimdi açtıracağız ama bu bir süreç ve en az 3 ay gerekiyor. O yüzden bağlantılı modelleri haziran ayından itibaren peyderpey getirmeye başlayacağız” dedi.

Yönetmelik net olsa Çin sorun olmayacak

GÜMRÜK Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olmayan ülkeler dışından ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik engellemeler içeren düzenlemeyle ilgili olarak da sorularımızı yanıtlayan Şükrü Bekdikhan, “Bu tip belirsiz yönetmelikler bize bir avantaj sağlamıyor. Tam tersine neredeyse her markayı etkiliyor. Her önüne gelenin Çin’den bir otomobil markası getirmesin doğru değil ama bunun iyi belirlenmesi gerekiyor. Büyük gruplar şartları kolaylıkla yerine getirebilir ama yönetmeliğin net olması gerekiyor” dedi.

6 ay yetecek elektrikli otomobil stoğumuz var

ÇİN’de üretilen MG markasının Türkiye distribütörü olan Doğan Trend Otomotiv’in CEO’su Kağan Dağtekin, “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ” hakkında açıklamalar yaptı. Tebliğe dair hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Dağtekin şöyle konuştu:

“Sadece 20 bölgede kendimize ait servis kurulumu konusunda hâlâ netleştiremediğimiz teknik birtakım detayları var. Bunları TSE ile Sanayi Bakanlığı ile görüşüyoruz. Netleştiği zaman, gereken neyse yapıp, tamamlayacağız. Mesela rekabet hukukuyla biraz çelişen yerler var. Şimdi bu tesisleri kendimiz kurduğumuz anda bayilerimizle doğrudan rekabet eder hale geleceğiz. Veya mevcut servislere ortak olabilecek miyiz? Bu detayların belli olması gerekiyor. Sonuçta bizim 20 değil fazlasıyla yeterli servisimiz var ama kendimize ait olması konusu biraz karmaşık bir iş, teknik detayları var. Bunları netleştirdiğimiz zaman bu konudaki üzerimize düşenleri de yapmış olmayı hedefliyoruz. Diğer tüm şartları ise yerine getiriyoruz zaten.”

1-2 AYA TEBLİĞ NETLEŞİR

Devletin elektrikli araç satışını yasaklamadığını ama böyle bir algının oluştuğunu söyleyen Dağtekin, “Kimsenin endişe etmesine gerek yok, satış yasaklanmadı. Sadece tebliğdeki şartları yerine getiremeyenler ithal edemiyorlar. Bizim önümüzdeki 6 ay yetecek kadar aracımız da var, tedbirliyiz. Zaten bu detayların 1-2 ay içinde çözüleceğini düşünüyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi