Orban, Avrupa’nın yeni endişesi

Orban, Avrupa’nın yeni endişesi
Macaristan’da önceki gün yapılan genel seçimde 12 yıldır iktidarda olan Başbakan Viktor Orban büyük bir zafer kazandı. Orban’ın dünyanın dikkatle takip ettiği seçimde elde ettiği zaferin Avrupa Birliği (AB) için büyük...

Macaristan’da önceki gün yapılan genel seçimde 12 yıldır iktidarda olan Başbakan Viktor Orban büyük bir zafer kazandı. Orban’ın dünyanın dikkatle takip ettiği seçimde elde ettiği zaferin Avrupa Birliği (AB) için büyük bir baş ağrısına neden olabileceği düşünülüyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Orban, AB ile yıllardır hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ve göç gibi önemli konularda fikir ayrılığı yaşadı. Pazar gecesi zafer konuşması yapan Orban “Galibiyetimiz o kadar büyük ki Brüksel’i bırakın Ay’dan görebilirsiniz” dedi.

Budapeşte ile Brüksel şimdi ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konusunda anlaşmazlık içinde. Viktor Orban, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile sürdürdüğü yakın ilişki ile tanınıyor.

Orban aynı zamanda Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yi eleştiren tek AB lideri oldu.

ORBAN KESKİN BİR DİKEN OLABİLİR
Orban, kendisini pragmatik bir siyasetçi olarak tanımlıyor. Berlin Duvarı’nın yıkılışından sonra çok açık bir şekilde komünist karşıtı olan Macar lider, bugün nostaljik milliyetçi ve muhafazakar olarak tanımlanabilir.

Ancak yıllardır doğu ve batı müttefiklerle çeşitli işbirlikleri yapan ve sınırları zorlayan Orban’ın Ukrayna konusundaki tutumu AB ve NATO ülkeleri için rahatsız edici.

Macaristan bu dönemde giderek izole oluyor. Orban, en yakın AB müttefiki olan ancak Rusya konusunda çok sert ve eleştirel bir tutuma sahip Polonya’yı bile kendisinden uzaklaştırmayı başardı.

Ancak her şeye rağmen Orban, AB’nin en deneyimli liderinden biri olduğu için AB ve NATO onu tamamen dışlamak istemeyecektir.

Batı’nın Putin’e karşı tam birlik içinde olmayı hedeflediği bu dönemde Orban, AB için keskin bir diken olabilir.