Ordu'da mahkemeden dikkat çeken karar: Fatsa'daki altın arama madeni kapatıldı

Ordu'da mahkemeden dikkat çeken karar: Fatsa'daki altın arama madeni kapatıldı
Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürlü altın madenine karşı çevrecilerin yürüttüğü mücadele kazanımla sonuçlandı. Altın madeninin ruhsatı Ordu İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın...
Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürlü altın madenine karşı çevrecilerin yürüttüğü mücadele kazanımla sonuçlandı. Altın madeninin ruhsatı Ordu İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştıran işletmenin çalışmaları yargı kararıyla durduruldu. Madenin kapatılması için yıllardır mücadele veren çevreciler, “Bir yolunu bulup yeniden açabilirler. Kaygılıyız” diye konuştu.

İliç’teki maden faciasının ardından, benzer bir durumun yaşanmaması için yıllardır mücadele eden Ordu Fatsa’da sevindirici bir haber geldi. Fatsa’daki siyanürlü altın madeninin faaliyetleri mahkemece durduruldu.

Cumhuriyet'ten Gökhan Kam'ın haberine göre, heyelan riski taşıyan altın madeninin siyanür liçleme sahasını geçen yıl yoğun yağmurlar sırasında sel basmış, siyanür ve ağır metallere bulanmış çamurlu su derelere akmıştı. Çevre felaketi riski taşıyan madenin faaliyetlerinin durdurulması için Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve Fatsalı yurttaşlar Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Ordu İdare Mahkemesi, Altıntepe Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin siyanürlü altın faaliyetlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın oluruyla on yıl daha uzatan ruhsat yenileme işlemini iptal etti. Kararın ardından Ordu Valiliği Fatsa’daki siyanürlü altın madeninin faaliyetlerini durdurdu.

"Valilik, kararın uygulandığını söyledi"

Madenin kapatılması için yıllardır mücadele edildiğini belirten Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukatı Nur Hilal Gündüz çevre zaferini şöyle anlattı:

“Davayı Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve aynı zamanda altın madeninin bulunduğu bölgedeki bazı vatandaşlar açtı. Bizler de avukat Nur Hilal Gündüz, Tuğçe Yıldız, Ecem Çelebi olarak Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve vatandaşların avukatlığını yaptık. Burada en son ruhsat iptali davası görüldü. 2021 yılında daha önceki altın madeni ruhsatı devam ederken tekrar ruhsatın yenilenmesi için başvuru yapmışlardı.

Biz de Ordu İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Ordu İdare Mahkemesi de ruhsat uzatımını iptal etti. Mahkeme, ‘Artık ruhsat alacak şartları taşımıyorsunuz’ dedi. Bunun üzerine bizler de bakanlığa kararın uygulanması için başvuru yaptık. Bakanlık da dün itibarıyla valiliğe bildirdi. Valilik de bize gönderdiği yazıyla kararın uygulandığını, madene de bildirim yapılarak artık tüm faaliyetlerinin durdurulduğunu söyledi. Maden şirketi bir üst mahkemeye başvurdu. Üst mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermediği sürece faaliyet duracak.”