Özbekistan’da görüşme trafiği

Özbekistan’da görüşme trafiği
Şangay İşbirliği Örgütü’nün Özbekistan’ın Semerkant kentinde 15-16 Eylül’de yapılacak zirvesinde önemli görüşme trafiğine sahne olması bekleniyor.Çinli kaynaklar, bu kapsamda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in şahsen...

Şangay İşbirliği Örgütü’nün Özbekistan’ın Semerkant kentinde 15-16 Eylül’de yapılacak zirvesinde önemli görüşme trafiğine sahne olması bekleniyor.

Çinli kaynaklar, bu kapsamda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in şahsen katılımını henüz resmi olarak teyit etmemekle birlikte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ayrı ayrı görüşebileceğini belirtiyorlar. Xi’nin ayrıca Hindistan ve Pakistan liderleriyle de baş başa görüşmesi de bekleniyor.

T24’ün haberine göre, Xi Jinping’in zirveye katılımı birkaç açıdan önem taşıyor. Birincisi eğer gündemde olan Suudi Arabistan gezisi olmazsa Ocak 2020’den beri ilk kez Çin dışında çıkmış olacak.

Xi’nin şahsen katılımını önemli kılacak ikinci husus Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) ekim sonu ya da kasım başında yapılacak olan 20. Kongresi. Bilindiği gibi bu kongrede Çin’in yeni başkanı ilan edilecek. Xi Jinping’in üçüncü kez başkan olması bekleniyor. Xi eğer geziye şahsen katılırsa bu başkan seçildiğinin erken ilanı olacak bir anlamda.

Üçüncü önemli nokta ise Putin ile yapacağı görüşme olacak. Bilindiği gibi iki lider geçen şubat ayında kış olimpiyatlarının hemen öncesinde Pekin›de bir araya gelmişti.