Pakistan tüm kayıt dışı göçmenlerden ülkeyi terk etmelerini istedi; karara uymayanlar sınır dışı edilecek

Pakistan tüm kayıt dışı göçmenlerden ülkeyi terk etmelerini istedi; karara uymayanlar sınır dışı edilecek
Pakistan hükümeti, artan intihar saldırılarının yarısından çoğunun Afganistan vatandaşları tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle ülkede bulunan 1,73 milyon Afganistanlı dahil tüm kayıt dışı göçmenlerin 1 Kasım'a kadar...

Pakistan hükümeti, artan intihar saldırılarının yarısından çoğunun Afganistan vatandaşları tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle ülkede bulunan 1,73 milyon Afganistanlı dahil tüm kayıt dışı göçmenlerin 1 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmesini istedi.

Pakistan bu yıl ülkede meydana gelen 24 intihar saldırısından 14'ünün Afganistan vatandaşları tarafından gerçekleştirildiğinin ortaya çıkmasının ardından, aralarında 1,73 milyon Afgan vatandaşının da bulunduğu tüm kayıt dışı göçmenlere ülkeyi terk etmelerini emretti, emre uymayanların ise sınır dışı edileceği açıklandı.

Türkiye'de sınırlardan kontrolsüz geçişler ve kaçak göç toplumda tepkiye neden olurken ve düzensiz göçe karşı operasyonlar yoğunlaştırılırken Pakistan'ın aldığı karar dikkati çekti.

"Onlara 1 Kasım'a kadar süre verdik"

Artı Gerçek'te yer alan habere göre "Onlara 1 Kasım'a kadar süre verdik" diyen Pakistan İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, bu tarihten sonra tüm kayıt dışı göçmenlerin gönüllü olarak ülkeyi terk etmeleri ya da zorla sınır dışı edilmeleri gerektiğini söyledi. Bugti, Pakistan'daki yaklaşık 1,73 milyon Afganistan vatandaşının kalmak için yasal belgeleri olmadığını ve ülkede toplam 4,4 milyon Afgan mültecinin yaşadığını söyledi.

"Afganistan içinden saldırıya uğradığımıza ve Afgan vatandaşlarının bize yönelik saldırılara karıştığına dair iki görüş yok. Elimizde kanıtlar var" diyen Bugti, İslamabad'da sivil ve askeri liderlerin, son zamanlarda artan saldırıların ardından kanun ve düzeni görüşmek üzere Başbakan ve ordu komutanıyla bir araya gelmelerinin ardından konuştu. İslamabad, Sovyetler Birliği'nin 1979'da Kabil'i işgal etmesinden bu yana en büyük Afgan mülteci akınına uğramıştı.

Geçen hafta iki intihar saldırısında en az 57 kişi öldü

Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP- Pakistan Talibanı) olarak bilinen örgütün geçen yılın sonlarında hükümetle yapılan ateşkesi iptal etmesinden bu yana Pakistan'daki şiddet olaylarında alışılmadık bir artış görüldü. TTP, Pakistan hükümetini devirerek yerine şeriata dayalı katı bir yönetim getirmek istiyor.

Geçen hafta Pakistan'da dini toplantıları hedef alan iki intihar saldırısında en az 57 kişi ölmüştü. TTP olayla ilgisi olduğunu reddetti. İçişleri Bakanı Bugti ise intihar bombacılarından birinin Afganistan uyruklu olduğunun tespit edildiğini söyledi. Pakistan'da da saldırılara karışan IŞİD'de Afganistan'ın sınır bölgelerinde faaliyet gösteriyor.