“Pandemi öncesine dönülsün”

“Pandemi öncesine dönülsün”
Covid-19 önlemleri kapsamında uygulanan müzik yayını yasağının, pandemi ile ilgili olmadığı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Bilim Kurulu’nun bu konuda aldığı bir karar yok” ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın,...

Covid-19 önlemleri kapsamında uygulanan müzik yayını yasağının, pandemi ile ilgili olmadığı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Bilim Kurulu’nun bu konuda aldığı bir karar yok” ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00’e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” sözleriyle ortaya konulmuştu.

Maske yasağı dahil pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasına rağmen müzik yayını yasağı İçişleri Bakanlığı’nca sadece bir saat esnetildi. Büyük zorluk içinde olan müzik sektörü, yayın yasağının saat 01.00’e uzatılması kararıyla yeniden umutsuz bir sürecin içine girdi. Yasağın kaldırılmaması, “Hayat tarzına müdahale” olarak tepki çekiyor.

SAAT 01.00’DEN SONRA BULAŞ RİSKİ ARTMAZ
Türk Tabipleri Birliği de yasağın sürmesine Twitter hesabından yapılan paylaşımla tepki gösterdi. TTB, “Kapalı ortamda maske takmamak SARS-CoV-2 bulaşını önemli ölçüde artırmaktadır; ancak saat 01.00’den sonra müzikli ortamda bulaş riskinin arttığı yönünde bilimsel bir veri yoktur. Salgın bilimsel gerçeklikle yönetilir, pandemiyi bahane edip yaşam tarzı dayatmak bilim dışıdır” açıklamasını yaptı.

BAZI GRUPLARIN SANAT HAYATI BİTTİ
Gazete Duvar’a konuşan müzisyenler ve müzik meslek birliklerinin temsilcileri, turizm sezonu açılmadan yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor. Kardeş Türküler grubundan müzisyen Feryal Öney, gece müzik yasağının özellikle sektörde yeni olan müzisyenler ve gruplar açısından büyük bir sorun olduğunu hatırlattı. Öney, “Profesyonel gruplardan sonra sahne alan küçük amatör gruplar vardır; asıl grup 12’ye kadar çalıyorsa onlar daha sonra sahne alır, mesela sabah 4’e kadar sürer bu. Bu şekilde ekmek kazanırlar, böyle böyle isimleri duyulur. Bu yasakla beraber bu grupların sanat hayatı bitti. Ne olur yani sabaha kadar çalınsa” tepkisini gösterdi.

PANDEMİ ÖNCESİNE DÖNÜLMELİ
İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliği MYK Üyesi ve Marmaris Müzik Emekçileri Dayanışma Derneği Başkanı olan Ali Yokuş, “Bir müzisyen olarak artık görmezden gelinmediğimizi, çalışma koşullarımızın; en azından şimdilik çalışma saatlerimizin iktidar tarafından garantiye alındığını görüp sevinecek kadar saf olmayı dilerdim. Fakat bu açıktan yaşam tarzına müdahale, kendi gibi olmayandan intikam alma amaçlarını bir arada barındıran sistematik bir saldırı. Pandemi öncesi koşullara geri dönülmediği sürece kimse boşuna sevinmesin” dedi.

BAKANLARIN GÖRÜŞLERİ DİKKATE ALINMADI
Deneyimli müzisyen ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Şeşen ise şunları söyledi:
“Parlamenter sistem yerine başkanlık sistemini nasılmış bir kez daha gördük. Ne Kültür Bakanı ne de Sağlık Bakanı’nın görüşleri dikkate alındı. Zira bir turizmci olan Mehmet Nuri Ersoy bu anlamsız yasağın sadece müzik sektörünü değil turizm sektörünü de çok olumsuz etkileyeceğini en iyi bilen isimlerden. Ama tek adam rejimi ne akıl ne mantık dinliyor.”

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül de müzik ve eğlence sektöründe saat sınırlamasının kaldırılması gerektiğini belirtti. Ergül, “Bizim devletten tek talebimiz müzisyenlerin ve gece mekânlarının sorunlarını bilmelerine rağmen böyle bir çözümden uzak yaklaşım göstermemeleri. Çünkü bu sosyal sorunlara, toplumsal birtakım sorunlara yol açar. Pandemi döneminde çok sayıda müzisyen arkadaşımız hayatına kıydı, pek çoğunun ailesi dağıldı, yuvası dağıldı. MESAM olarak bu konunun bir an önce tekrar görüşülmesini revize edilmesini bekliyoruz” ifadesini kullandı.

OTELLERDE DE GECE 1’DE MÜZİK SUSACAK MI?
Yabancı turistlerin gezmeye ve eğlenmeye geldiğini hatırlatan Ergül, söz konusu saat kısıtlamasının tatil beldelerindeki ve büyük turistik otellerdeki eğlence mekânlarında da uygulanıp uygulanmayacağını sordu.