Petrolde sert düşüş sonrası toparlanma

Petrolde sert düşüş sonrası toparlanma
Petrol ABD'de olası bir resesyon yaşanması ihtimaline karşılık yüzde 7,2 düşmesi sonrası toparlanarak kayıplarını büyük oranda geri aldı. Uzmanlar yaşanan düşüşün bir işlem hatası veya yükseliş bekleyen spekülatörlerin...

Petrol ABD'de olası bir resesyon yaşanması ihtimaline karşılık yüzde 7,2 düşmesi sonrası toparlanarak kayıplarını büyük oranda geri aldı. Uzmanlar yaşanan düşüşün bir işlem hatası veya yükseliş bekleyen spekülatörlerin vazgeçmesinden kaynaklanabileceğini belirtti.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre vadeli petrol işlemleri Çinli yatırımcıların geri dönmesiyle dalgalı bir seyir izlerken ilk önce kaotik bir açılışla 2021 Aralık’tan beri en düşük seviyesini gördü sonrasında ise yükselerek kayıplarını sildi.

ABD ham petrol vadelileri, yaklaşan olası bir ABD resesyonunun talebe zarar vereceğine dair endişelerle erken saatlerde yüzde 7,2’ye varan düşüş yaşarken sonrasında toparlandı.

Danışmanlık şirketi Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari, satışlara atıfta bulunarak, “Yaşanan düşüş şüphe götürmeyecek şekilde algoritmik işlemlerle desteklenen panik satışıydı” ifadelerini kullandı.

Diğer piyasa gözlemcileri, başta yaşanan ani düşüşün yanlış tuşa basmış bir yatırımcı veya yükselişe yapılan yatırımlarından vazgeçen spekülatörler kaynaklanmış olabileceği ihtimallerine dikkat çekti.

Petrol bu yıl yüzde 14 gerilerken bu OPEC+ ülkelerinin bu ayki üretimi keserek pazarın kontrolünü yeniden ele geçirme planının henüz işe yaramadığına işaret ediyor.

Yaşanan düşüşlerin, küresel büyümenin yavaşladığına ve potansiyel olarak enerji talebine zarar verebileceğine dair endişelerden kaynaklanıyor olabileceği değerlendiriliyor.

ANZ Group Holdings analistleri Brian Martin ve Daniel Hynes geçtikleri bir notta, “Büyük ekonomilerde ekonomik büyümenin zayıflamasına ilişkin endişeler emtiaların daha fazla aşağı yönlü baskı altına girmesine neden oldu. Petrol piyasasında havanın düşüş eğilimini sürdürmesi muhtemel” dedi.

ABD'de Çarşamba günü yayınlanan bir hükümet raporu, benzin talebinin azaldığını ve yakıt arzının arttığını gösterdi. Jet yakıtı talebi de düşerken, bir önceki yılın biraz üzerinde kaldı.

Rusya’nın arzı azaltma sözüne ve Ukrayna'nın işgalinden sonra uygulanan Batı yaptırımları ağına rağmen, Rusya'dan gelen akışların beklenenden daha dirençli olduğu kanıtlar da petrolü 2023'te baskı altına aldı.

Haziran vadeli ABD ham petrol yüzde 0,8 artışla 69,17 dolardan işlem görüyor.

Temmuz vadeli Brent petrol yüzde 1,1 artışla 73,12 dolardan işlem görüyor.