Prens geldi hazır ola geçtin Erdoğan

Prens geldi hazır ola geçtin Erdoğan
AK Parti iktidarının, “Düşman ve darbe destekçisi” olmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın, Cumhurbaşkanlığı’nda 21 pare top atışı yapılarak, yoluna...

AK Parti iktidarının, “Düşman ve darbe destekçisi” olmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın, Cumhurbaşkanlığı’nda 21 pare top atışı yapılarak, yoluna halılar serilerek resmi törenle karşılanmasına muhalefet tepki gösterdi. Muhalefet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, geçmişte BAE’ye yönelik eleştirilerinin yer aldığı videoları da paylaştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hedefine doğrudan Erdoğan’ı koydu. Kılıçdaroğlu,  “BAE Veliaht Prensi geldi, hazır ola geçtin Erdoğan. Ne oldu senin Rabia’na, İhvanı’na?” paylaşımını yaptı. 

Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hep söylüyorum; Saray’ın her şeyi yalan dolan, her şeyi boş algılardır. Ucunda para varsa anında satarlar davalarını. Hakiki Müslümanların Saray’ın yanında yeri yoktur.” ifadesini kullandı. 

OMURGA BUNUN NERESİNDE?
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, BAE ile yıllar sonra yeniden yakın ilişki kurmasını sosyal medya hesabından video klip yayınlayarak eleştirdi. Özkan, “AKP’nin BAE Çarkları! Düşmanına teslim oldu. FETÖ’yle birlikte darbe yapmakla suçladığı BAE veliaht prensini törenle karşıladı. Omurga bunun neresinde? İlkeli dış politika neresinde? Hadi gel bunu açıkla Erdoğan?” notunu da video kliple beraber paylaştı.

Özkan’ın paylaştığı videoda Erdoğan’ın yanı sıra AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın geçmişte BAE’yi eleştiren açıklamaları yer aldı.

BAE Veliaht Prensi için önceki gün Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen karşılama töreni görüntüleri de Erdoğan’ın sesinden “Beraber yürüdük biz bu yollarda” şarkısı eşliğinde gösterildi.

Videoda, Soylu’nun, “15 Temmuz’un failini kendi ülkelerinde tutuyorlar. Ortakları da Birleşik Arap Emirlikleri… 15 Temmuz’u biz yapmadık, onların talimatıyla oldu” dediği konuşması da bulunuyor.

Videoda Milli Savunma Bakanı Akar’ın, geçmişte yaptığı şu açıklamaya da yer alıyor:
“Bunlar, ister Suriye’de olsun ister Irak’ta olsun bazı terörist grupları, PKK’yı, DEAŞ’ı, YPG’yi desteklemelerinin hiçbir kıymet-i harbiyesi yok. Bu Abu Dabi’nin, hepsinin kayıtları tutuluyor. Yeri ve zamanı geldiğinde bunların hepsinin hesabı görülür.”

BİR VİDEO DA BABACAN’DAN
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da iktidarın ve iktidara yakın medyaların 15 Temmuz’u finanse ettiğini ve arkasında olduğunu iddia ettiği BAE’yi suçladığı 2020 yayınlı bir videoyu alıntılayarak Erdoğan’a tepki gösterdi.
Babacan, video ile ‘’İtibar görmek istiyorsanız sözünüzün gücü olmalı, sözünüze güven duyulmalı. Dostunuzu, düşmanınızı sürekli değiştirirseniz ekonomimizi batırırsınız. Sonra da ‘ekonomik kurtuluş savaşı’ uydurmak zorunda kalırsınız.’’ mesajıyla paylaştı.

BARIŞMANIN SEBEBİ TAMAMEN DUYGUSAL

Muhalefetin, BAE ile ilişkilerin yeniden kurulmasına yönelik eleştirilerine iktidar kanadı, anlaşmalar, ekonomik ilişkiler ve işbirliği hedefi temennisi ile yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, özetle şu açıklamayı yaptı:
“Ticaret, enerji ve çevre alanlarında imzalanan ikili anlaşmalar ekonomik ilişkilerimizi geliştirecektir. Ayrıca, bu anlaşmaların çok ihtiyaç duyulan iş birliği hedefini daha da ileriye taşımasını temenni ediyoruz. Türkiye bölgede istikrar ve barış için her zaman önemli bir güç olacaktır. Önümüzdeki yıllarda ticari ilişkilerimizi geliştirmek en büyük önceliğimiz olacaktır. Türkiye ve BAE, ikili ekonomik ilişkilerini güçlendirme ve bölgesel iş birliği fırsatlarından yararlanma hususlarında kararlıdır. Bunun, Türkiye-Körfez ilişkilerinde bölgesel istikrar açısından yeni bir dönemin başlangıcı olacağına inanıyoruz.”