Prens Harry’den Afganistan savunması

Prens Harry’den Afganistan savunması
İngiltere Kralı 3. Charles’ın küçük oğlu Prens Harry, önceki gün piyasaya çıkan kitabında, Afganistan’da askerliğini yaparken “25 Taliban savaşçısını öldürmekle övündüğü” yolundaki eleştiriyi “tehlikeli bir...

İngiltere Kralı 3. Charles’ın küçük oğlu Prens Harry, önceki gün piyasaya çıkan kitabında, Afganistan’da askerliğini yaparken “25 Taliban savaşçısını öldürmekle övündüğü” yolundaki eleştiriyi “tehlikeli bir yalan” diye niteledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Prens, anılarını yazdığı Spare (Stepne-Yedek) adlı kitabında, öldürülen Taliban savaşçılarından adeta “satrançtaki taşlar” gibi bahsettiğini söyleyen bazı emekli subaylar tarafından eleştirilmişti. Harry sözlerinin, bağlamı dışında alıntılanıp, ailesini tehlikeyi sokacak şekilde çarpıtıldığını söyledi.

Prens Harry kitabının yayınlanmasından sonra ilk kez CBS televizyonunun Late Show programında Stephen Colbert’in sorularını yanıtladı.

Prens “Son birkaç gün, kitaptan alıntıların sızması karşısında çaresiz kalmak, can acıtıcı ve zordu” diye de ekledi. Medyanın kitabı işleme biçimini kınayan Harry, kitaptaki satırlarının bilhassa, “bağlamından koparılarak” aktarıldığını ileri sürdü. “Hiç kuşku yok ki, en büyük yalanları, Afganistan’da öldürdüğüm insan sayısıyla bir şekilde böbürlendiğimdi. Ama bu yalan. Ben başka birinin böyle bir şeyle övündüğünü duysam, öfkelenirim” diye konuştu.

Medyayı kastederek “Benim sözlerim değil, ama benim sözlerimin çarpıtılması ailem için tehlikeli” dedi.

Prens Afganistan’da yaşadıkları ile ilgili olarak dürüst olmaya çalıştığını ve orada askerlik yapanlara da kendi deneyimlerini “utanç duymadan” aktarmaları için alan açmak istediğini de söyledi ve “Ayrıntıları paylaşmaktaki bütün amacım eski askerler arasındaki intiharları azaltmak” diye ekledi.