Prof. Ayata: AKP iktidarı ‘manevi kalkınma’ adı altında dokunulmazlık zırhı oluşturdu

Prof. Ayata: AKP iktidarı ‘manevi kalkınma’ adı altında dokunulmazlık zırhı oluşturdu
Prof. Dr. Sencer Ayata T24’te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ayata’ya göre, partililerin maneviyatı bir “zırh” gibi kuşandığı 20 yıllık AK Parti iktidarının sonunda elde kalan şey Türkiye’de yaşanmakta olan...

Prof. Dr. Sencer Ayata T24’te gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ayata’ya göre, partililerin maneviyatı bir “zırh” gibi kuşandığı 20 yıllık AK Parti iktidarının sonunda elde kalan şey Türkiye’de yaşanmakta olan bir “manevi çöküntü…”
Sencer Ayata, “maneviyatı dilinden düşürmeyen” bazı siyasetçilerin, “değil dünya nimetlerine sırt çevirme, denge dahi kurma çabasında görünmediğini” söyledi. Dilden maneviyat düşmese de güç ve maddi kazanç hırsının bu kişilerde her şeyin önüne geçtiğini ifade eden Ayata, AK Parti içinde de bazı isimlerin bu konudan duydukları rahatsızlığı açıkça dile getirdiğini ifade etti.
Prof. Ayata, “Bazı yazarlara göre AKP iktidarı güçlü manevi dokuyu ayakta tutuyor, ancak yine dini muhafazakârlar arasında birçok yazar AKP iktidarında manevi dokunun büsbütün bozulduğunu söylüyor; güç, rant, para, açgözlülük, gösterişçi tüketim, yolsuzluğun toplumun her alanına, hatta iktidar partisi çevresine de damgasını vurduğunu ifade ediyorlar” değerlendirmesini yaptı. Ayata muhafazakâr çevrelerde “manevi yozlaşmanın” kaynağı olarak hep Batı’ya işaret edildiğini belirtirken, bu söylemin Tanzimat Dönemi’ne kadar uzanan kökenini de irdeledi.
Ayata’ya göre, “siyasi iktidarın ahlaki üstünlük ve manevi kalkınma adı altında oluşturduğu dokunulmazlık zırhını sorgulamak Türkiye’de siyasetin önemli sorunlarından birisi haline gelmiş” durumda.