Prof. Dr. Bilge Yılmaz: Bu hikayenin sonu iyi değil

Prof. Dr. Bilge Yılmaz: Bu hikayenin sonu iyi değil
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Ekonomist Prof. Dr. Bilge Yılmaz, enflasyon raporu toplantısında Cevdet Akçay'ın tahribatı açıkça dile getirmesine ilişkin, "Bu tahribatı bilerek, isteyerek yapanlar/yaptıranlar kimlerdi?"...
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve Ekonomist Prof. Dr. Bilge Yılmaz, enflasyon raporu toplantısında Cevdet Akçay'ın tahribatı açıkça dile getirmesine ilişkin, "Bu tahribatı bilerek, isteyerek yapanlar/yaptıranlar kimlerdi?" sorusunu yöneltti. 

Prof. Dr. Bilge Yılmaz'ın Merkez Bankası ve ekonomi yönetimine yönelttiği sorular:

"Yeni başkanın ilk enflasyon raporu sunumunda eşine az rastlanır bir olay yaşadık. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, göreve geldiklerinde çok büyük bir tahribatla karşılaştıklarını ve sistemin çalışmadığını net bir şekilde açıkladı. Burada cevabını herkesin bildiği birkaç soruyu hatırlatmak isterim.

1. Bu tahribatı bilerek, isteyerek yapanlar/yaptıranlar kimlerdi?

Cevap: AK Parti iktidarı

2. Mevcut tablonun baş sorumlularından eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu şu an hangi görevde bulunuyor?

Cevap: BDDK Başkanı

3. Açıkladığı verilere kimsenin güvenmediği TÜİK’de kadro ve yöntem değişikliğine gidildi mi, şeffaflık sağlandı mı?

Cevap: Hayır

Birçok ismin aksine Haziran 2023’deki atamalardan hemen sonra Merkez Bankası Başkanlığı’na yapılan atamanın yanlış olduğunu ve kötü sonuçlar doğuracağını söylemiştim. Çünkü atanan kişinin para politikası üzerine ne bir eğitimi ne de Merkez Bankacılığı'nda bir gün iş tecrübesi vardı. Daha kötüsü kamu görevine uygun olmayan biriydi. Bu atamayı yapanlar eğer vazifelerini yapıp biraz araştırsalardı bu kişinin bu görev için doğru seçim olmadığını bilirlerdi.

Şimdi aynı sorumluluk ve vatanseverlik duygularıyla açıkça uyarmak istiyorum: Bu hikayenin sonu iyi değil. Yıl sonu yüzde 36’lık enflasyon hedefini TÜİK bile tutturamayacak, hatta yaklaşamayacak. Enflasyon ile etkili mücadele için beklentilerin başarılı şekilde yönlendirilmesi şarttır ama onun için insanların size ve kullandığınız/açıkladığınız verilere güvenmesi lazım."