Prof. Dr. Bilge Yılmaz: Korkarım ki yapılan fedakarlıklar ziyan olacak

Prof. Dr. Bilge Yılmaz: Korkarım ki yapılan fedakarlıklar ziyan olacak
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, ekonomiye ilişkin önemli tespitlerde bulundu. Yılmaz, "Bakan Şimşek'in program dediği şeye, ben program demiyorum ortada program falan yok" derken, İYİ Parti'den istifa edeceğine...
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, ekonomiye ilişkin önemli tespitlerde bulundu. Yılmaz, "Bakan Şimşek'in program dediği şeye, ben program demiyorum ortada program falan yok" derken, İYİ Parti'den istifa edeceğine ilişkin iddialara da son noktayı koydu.

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, 28 Şubat'ta yaptığı açıklama ile istifa etmeyeceğini açıklamıştı. Ancak partideki akıbetinin devam edip etmeyeceğine dair son noktayı, "Görevimin başındayım. Bazı konularda gözlemlerimi ve itirazlarımı söylemekten çekinmiyorum. Kurumsal muhalefetin yeniden yapılandırılması lazım. 2019 seçimlerinde başarı 2023 genel seçimlerine yansımadı. Bunun tartışılıp anlaşılması lazım.

Bilge Yılmaz, mali bir disiplin sağlanamadığını, faizin bu kadar arttırılmasına da aslında gerek olmadığını ifade etti. Yılmaz, "Türkiye'de öyle bir sarmala girildi ki, dolar enflasyondan daha az artıyor. Bir noktaya kadar bunu tutabilirler belki ancak bir noktadan sonra tutulamayacaktır" diyerek doların duracağı noktayı devletin nerede durmasını istiyorsa orada durduracağını ve bu noktayı devletin belirleyeceğinin altını çizdi.

"Ortada program falan yok"

Orta Vadeli  Program'ın inandırıcılığının olmadığını söyleyen Yılmaz, "Türkiye'deki programın başarılı olacağına yatırımcı inanmıyor.  Burada esasen program denebilecek bir şey yok. Mehmet Bey çıkıp, 'Program aynen devam ediyor, bu program çalışıyor.' diyor ama ortada program yok." diyerek, programda mali politikalarda neler yapılacağının, disiplinin nasıl geleceğinin, nelerde tasarruf sağlanacağının, sanayi ve tarımdaki teşviklerin nasıl verimliliğinin artırılacağının ayrıntılarının bilinmediğini ifade etti.

"Görevimin başındayım"

Yakın zamanda İYİ Parti'den istifa edeceğine dair çıkan iddialara, "Görevimin başındayım. Bazı konularda gözlemlerimi ve itirazlarımı söylemekten çekinmiyorum. Kurumsal muhalefetin yeniden yapılandırılmalı. 2019 seçimlerindeki başarı 2023 genel seçimlerine yansımadı. Bunun tartışılıp anlaşılması lazım." şeklinde yanıt verdi.

Gaye Erkan atamasını eleştirdi

Eski Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan'ın göreve geldiğindeki eleştirilerinin daha yeni anlaşıldığını ifade ederek, "Türkiye'de insanlar işini gerekli ciddiyetle yapmıyorlar. Sadece faizi artırmakla, ekonomi düzelmez. Boşu boşuna faizi artırdılar. Doğru uygulayamıyorlar." dedi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'ın yaptığı konuşmaya ilişkin, "Çok büyük bir tahribat yapıldı. Bu tahribat Merkez Bankası Başkanını da başkan yardımcılarını da aşar. Bazı hatalar devlet ciddiyeti olmamasından kaynaklandı." diyerek yalnızca Merkez Bankası'nın tek başına aldığı hamlelerle enflasyonun düşürülemeyeceğinin altını çizdi.

"İnsanlar yaptıkları fedakarlıklar ziyan olacak"

TÜİK'in kapalı kutu bir şekilde devam ediyor olmasının inandırıcılığı ve beklentiyi kırdığını ifade etti. Kredi kartına ilişkin düzenlemeye gidileceği düşündüğünü söyledi. Yılmaz sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Türkiye'de dar gelirli vatandaşlarımızdan büyük fedakarlıklar istiyorlar, daha doğrusu zorluyorlar. Bunu da esasen zorluyorlar vergilerle zamlarla. Korkarım bu büyük fedakarlıklar ziyan olacak çünkü bu programlar başarılı olmayacak. İnsanlar yaptıkları fedakarlıkla kalacak."