Prof. Dr. Yamanel: Yasak gelmeseydi vaka sayıları artabilirdi

Prof. Dr. Yamanel: Yasak gelmeseydi vaka sayıları artabilirdi
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, yıkanabilir maskelerin koruyucu etkisi olduğunu söyledi. Yamanel ayrıca, sokağa çıkma kısıtlamasının vaka sayısındaki düşüşe etkisi olduğunun...

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, yıkanabilir maskelerin koruyucu etkisi olduğunu söyledi. Yamanel ayrıca, sokağa çıkma kısıtlamasının vaka sayısındaki düşüşe etkisi olduğunun altını çizdi ve “Yasak gelmeseydi, temasın artmasıyla vaka sayılarında artış olabilirdi” dedi. Levent Yamanel, yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla viral solunum yolu enfeksiyonlarında azalma görüldüğünü söyleyerek, “Bu nedenle vaka sayılarının yaz aylarında azalacağını ümit ediyorum” dedi.
‘DÜŞÜŞTE KISITLAMA ETKİLİ’
Sokağa çıkma kısıtlamasının son dönemde vaka sayılarında yaşanan düşüşe etkisine dikkat çeken Yamanel, “Sokağa çıkma yasaklarının çok etkili olduğuna inanıyorum. Bence bayramda sokağa çıkma yasağı çok önemli bir karar. Yasak gelmeseydi hem temas artmasıyla hem de kalabalıkların oluşmasıyla yine vaka sayılarında artış olabilirdi” diye konuştu.
Yamanel, Türkiye’nin şu anda iyi yolda olduğunu, ancak tedbirlerin sürdürülmesi gerektiğini kaydederek, “Eğer tedbirleri iyi şekilde uygulayabilirsek, devam edebilirsek buna, çok yakın zamanda haziran ortalarında vaka sayılarının çok azaldığını görüp, daha güzel şeyler konuşabiliriz” dedi.
Yıkanabilir maskeler konusunda olumlu görüş ifade eden Prof. Dr. Yamanel, “Yıkanabilir maskeleri öneriyoruz, özellikle pamuklu kumaştan iki kat yapılan, tişörtten dahi yapılabilir. Pamuklu kumaşın virüsten koruduğuna dair yayınlar var özellikle tişörtten yapılan iki katlı maskelerin kullanımı öneriliyor. Bunlar yıkanıp ütülendikten sonra tekrar tekrar kullanılabiliyor. Tabii koruyucu etkisi var” mesajını verdi.

Prof. Azap: ikinci dalga kesin olacak

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap yaz aylarında azalma beklediğini söyleyerek, “Yaz ayları boyunca küçük patlamalarla karşımıza çıkabilir; yani enfekte kişilerden bulaşmış 30-40’lı sayılara kadar ulaşan, tek bir kişiden kaynaklanan küçük odaklarla karşılaşacağız” diye konuştu. Eylül ayından sonrası için tahminini de aktaran Azap, “İkinci dalga kesin olacak. Nisan ayında yaşadığımız kadar yüksek olmasını çok beklemeyiz. Çünkü toplumda bir hazırlıklılık oluştu; insanlar daha bilinçli, çok fazla olmasa da kitle bağışıklığı oluştu. O yüzden ikinci dalganın ilki kadar yüksek bir dalga olmama olasılığı yüksek” dedi.