Prof. Kalaycıoğlu:Türkiye otoriter rejim

Prof. Kalaycıoğlu:Türkiye otoriter rejim
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuştu. Çok büyük ekonomik problemlerin olduğunu ve AK Parti hükümetinin de Türkiye’nin...

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Radyo Karakutu’da yayınlanan Bidebunuizle programında Yavuz Oğhan’a konuştu. Çok büyük ekonomik problemlerin olduğunu ve AK Parti hükümetinin de Türkiye’nin sahip olduğu kültürel kodları kullanarak gündemi değiştirmeye çalıştığını belirten Kalaycıoğlu şunları söyledi: “Daha önce türban kullanıldı. Bu sefer Diyanet İşleri Başkanı’nın yapmakta olduğu çeşitli açıklamaları kullanılmak suretiyle belirli bir tartışma ortamı yaratılmak isteniyor. Bu ortama katılan çeşitli STK’lar, barolar var. Siyasi partilerde ‘İşte bakın gördünüz mü, bu fay hattının karşısında bulunan düşmanlarınız size saldırıyor’ şeklindeki mesajı çok ince bir şekilde vermek suretiyle kendi tarafındaki seçmeni olabildiğince yerinde kalmaya ve iktisadi meselelere bakmamaya, ‘Biz bunları düzeltiriz, siz bu saldırı zamanında safları bozmayın ve bizimle kalın’ şeklinde bir pozisyona yöneltmiş durumdalar.”
Kalaycıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi millet bilim kurulunu bırakıp Diyanet İşleri Başkanı’nın koyduğu teşhis üzerine mi bu koronavirüse yaklaşacak? Burada kaybetme riski olan bir ortamda -ki 31 Mart ve 23 Haziran seçimleri iyi gitmedi- bunun devamı olarak bir tepki gelecek olursa daha çok seçmen kaybedebilir. O seçimlerde bizim araştırmalarımızda yüzde 7 oranında kayış var. Bu kayış yüzde 14 olursa AK Parti’nin bir daha Meclis’te çoğunluğa yaklaşma şansı yok. MHP bu arayı doldurabilir mi onu da bilmiyoruz.”
Kalaycıoğlu, CHP’li belediyelerin yardım faaliyetlerinin engellenmesine ilişkin “Seçmen buradaki girişimi bir şekilde hakça olmayan bir girişim olarak algılarsa yine 23 Haziran’a benzer bir durumla karşı karşıya kalabiliriz” ifadelerini kullandı. Kalaycıoğlu, “Otoriter rejim olarak gösterilen Türkiye’de muhalefetin güçlü medyası, basını olması lazım. Bu kadar sindirmeye çalışırsanız, seçmeni de korkutursanız o zaman demokrasi olarak yolunuza devam edemiyorsunuz. Demokrasiyi ayrıştıran en temel unsur muhalefettir. İktidar her rejimde var” diye konuştu.