Prof. Taymaz: 6.5 milyon kişi işsiz kalabilir

Prof. Taymaz:  6.5 milyon kişi işsiz kalabilir
İktisat profesörü Erol Taymaz, koronavirüs krizi nedeniyle istihdamda eşi görülmemiş bir kayıp yaşandığını söyleyerek, “Virüs için alınan tedbirler sonucu 6.5 milyon kişi işsiz kalabilir” dedi.ODTÜ öğretim görevlisi...

İktisat profesörü Erol Taymaz, koronavirüs krizi nedeniyle istihdamda eşi görülmemiş bir kayıp yaşandığını söyleyerek, “Virüs için alınan tedbirler sonucu 6.5 milyon kişi işsiz kalabilir” dedi.
ODTÜ öğretim görevlisi Prof. Dr. Erol Taymaz, koronavirüsün üretim ve istihdama etkisini incelediği bir çalışmanın sonuçlarını Yetkinreport.com’da değerlendirdi. Çalışmaya göre, salgın sonucu tarım dışı iş gücü talebinin yüzde 19 ila yüzde 29 oranında azalması bekleniyor.
DESTEK YETMİYOR
İş gücü talebindeki azalma istihdam kaybına yol açarsa Covid-19’un yayılmasını engellemek için alınan idari tedbirler sonucu 4.2 ila 6.5 milyon kişinin işsiz kalması söz konusu. Etkilenen kesimlere belirli düzeyde doğrudan gelir desteği sağlansa dahi bu kayıpların ancak yarısını telafi edebilecek.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zümrüt Selçuk’un açıklamasına göre 292 bin firma 3.19 milyon işçi için kısa çalışma ödeneğine başvurdu. Çalışmaya göre, kısa çalışma ödeneğinde yararlanabilecek tarım-dışı ücretli çalışan sayısının 2.69 ila 3.24 milyon kişi azalacağı tahmin ediliyor. Taymaz’ın hesabına göre, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma hakkı olmayan 3.9 ila 4.9 milyon çalışan daha işini kaybetti. İstihdamda ‘eşi görülmemiş’ bir kayıp yaşandığını ifade eden Taymaz, başvuruların gerçek istihdam kaybının yarısını bile göstermediğini kaydetti.