Putin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini değerlendirdi: O bölgede askerimiz yoktu, artık olacak

Putin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini değerlendirdi: O bölgede askerimiz yoktu, artık olacak
Rusya Devlet Başkanı Putin, gazeteci Kiselev ile çarpıcı bir röportaj gerçekleştirdi. Ukrayna krizini değerlendiren Rus lider, "İstanbul'daki müzakerelerde Ukrayna antlaşmaya imza atmıştı, Kiev'i Boris Johnson vazgeçirdi" dedi.Rusya...
Rusya Devlet Başkanı Putin, gazeteci Kiselev ile çarpıcı bir röportaj gerçekleştirdi. Ukrayna krizini değerlendiren Rus lider, "İstanbul'daki müzakerelerde Ukrayna antlaşmaya imza atmıştı, Kiev'i Boris Johnson vazgeçirdi" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gazeteci Dmitriy Kiselev'e verdiği röportajda Rusya'nın iç ve dış siyasetindeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Rus lider, Ukrayna krizine ilişkin ise özel askeri harekat başladıktan sonra Batı ülkelerinin Rusya’yı bitireceklerine inandıklarını, ama Rus halkının birliği, Rus finansal ve ekonomik sisteminin gücü ve Rus ordusunun giderek artan potansiyeli karşısında 'aciz' kaldıklarını belirtti.

Putin, Batı elitlerinin bir kısmının Rusya'yı komşu olarak görmek istemediğini ve parçalara ayırmanın daha iyi olacağını düşündüklerini öne sürdü.

Putin sözlerine şöyle devam etti:

'Batılı ülkeler 'her şeye gücü yeten ABD’ye güvenmelerine rağmen aciz kaldı'

“Rusya’yı savaş alanında stratejik yenilgiye uğratma sloganları da buradan kaynaklanıyor. Ama daha sonra bunun bu ihtimalin küçük olduğunu, sonra da tamamen mümkün olmadığını anladılar. Stratejik yenilgi yerine acizlikle karşı karşıya kaldıklarını anladılar. Dahası, her şeye gücü yeten ABD’ye güvenmelerine rağmen aciz kaldılar. Rus halkın birliği, Rus finansal ve ekonomik sistemin temel taşları ve gücü, Rus Silahlı Kuvvetlerinin giderek artan imkanları karşısında aciz kaldılar.”

'Avrupalı ülkelerin Tarihsel olarak yüzleşmek zorunda kaldıkları bu meydan okumada nasıl bir bedel ödemeye hazır oldukları' sorusunu da yanıtlayan Rus lider, Rusya'nın kendini savunamaması halinde kimsenin hesap vermeyeceğine dikkat çekerek, bunun sonuçlarının felaket olabileceğini söyledi.

"Rusya için kırmızı çizgim yok"

“Eğer kendimizi savunamazsak kimse bizimle hesaplaşmaz. Ve bunun sonuçları Rus devleti için felaket olur” diyen Putin, Rusya ile ilgili kırmızı çizgileri olmadığını söyleyen ülkelerin, Rusya'nın da böyle bir çizgisi olmayacağını anlamaları gerektiğinin altını çizdi.

Avrupa’daki küçük devletler hakkında konuşan Putin, Rusya'nın ne olursa olsun onlara saygılı davrandığını belirtirken, aynı zamanda, “Rusya'ya yönelik politikanın sertleştirilmesi ve asker gönderilmesi gibi bazı aşırı tedbirlerin alınması” çağrısında bulunan bu küçük devletlerin, provokatif açıklamalarının sonuçlarını hissetmeyecek devletler olduğuna ve bunu anladıklarına dikkat çekti.

"Vampirlerin balosu sona erdi"

Putin, ‘karınlarını insan etiyle doyurmaya’ alışmış Batılı elitlerin uluslararası ilişkilerdeki adaletsiz durumu sürdürmeye çalıştıklarını ancak ‘vampirlerin balosunun' sona erdiğini anlamaları gerektiğini söyledi.

Batı’nın dünyayı köleleştirme projesi olarak adlandırılan Altın Milyar Teorisi ile hareket edenlerin yüzyıllardır Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki ülkeleri ve halkları sömürerek pratikte ‘diğer ulusları parazitleştirdiğini’ hatırlatan Rus lider, “Batılı elitlerde statükoyu, uluslararası ilişkilerdeki adaletsiz durumu sürdürmek için çok güçlü bir arzu var. Yüzyıllardır karınlarını insan etiyle, ceplerini de parayla doldurmaya alışkınlar. Ancak bu vampirlerin balosunun sona ermekte olduğunun farkına varmalılar” dedi.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girişinin anlamsız bir adım olduğunu söyleyen Rusya lideri, iki ülkenin İttifak'a katılımını şu sözlerle yorumladı:

"Bunu neden yaptılar? Bence tamamen siyasi nedenlere dayanarak, muhtemelen gerçekten bir Batı kulübüne üye olmak, bir tür şemsiye altında yer almak istediler. Buna neden ihtiyaçları var? Açıkçası anlamıyorum. Bu, kendi ulusal çıkarlarının güvence altına alınması açısından kesinlikle anlamsız bir adım."

'Artık o bölgelerde birliklerimiz ve imha silahlarımız olacak'

Bununla beraber kararın söz konusu iki ülkeye ait olduğunu belirten Putin, "Fakat o bölgelerde askerlerimiz yoktu, artık olacak. İmha sistemlerimiz yoktu, artık olacak. Neden yani neden? Ekonomik ilişkilerimiz çok iyiydi. Bizim pazarımızı kullanıyorlardı, biz onlardan birçok şey alıyorduk. Bunda ne kötülük var? Şimdiyse durum değişiyor. Onlara ve birçok ürünlerine diğer pazarlarda ihtiyaç duyulmuyor. Bizimkiler yeterli miktarda ürün alamıyor. Anlamıyorum" ifadelerini kullandı.