Putin’den Avrupa’ya yeni teklif: “Doğal gazı Türkiye üzerinden iletelim”

Putin’den Avrupa’ya yeni teklif: “Doğal gazı Türkiye üzerinden iletelim”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğal gaz krizi sürerken yaptığı açıklamada, “Avrupa için Türkiye’de büyük bir merkez kurabiliriz” ifadelerini kullandı. Putin, Rusya Enerji Haftası adlı konferansta yaptığı konuşmada,...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğal gaz krizi sürerken yaptığı açıklamada, “Avrupa için Türkiye’de büyük bir merkez kurabiliriz” ifadelerini kullandı. Putin, Rusya Enerji Haftası adlı konferansta yaptığı konuşmada, önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında Avrupa’ya enerji kaynakları tedarik etmeye hazır olduklarını ifade etti. Rusya Devlet Başkanı, “Ortaklarımız da bunu isterse, Kuzey Akım boru hatları üstünden iletilemeyen gazı, Türkiye’de büyük bir gaz dağıtım merkezi oluşturarak Karadeniz bölgesine ulaştırabiliriz” dedi. Kuzey Akım-1 hattına paralel olarak ilerleyen Kuzey Akım-2 boru hattı, Rusya’nın Ukrayna’da operasyon başlatması ardından Almanya tarafından dondurulmuş ve devreye girmemişti.

Ülkesinin TürkAkım ve Mavi Akım boru hatları üzerinden Türkiye’ye gaz tedarik etmeyi sürdürdüğü hatırlatmasını yapan Rusya lideri, söz konusu iki gaz transfer rotasının ‘ekonomik yarar ve gaz sevkiyat güvenliği seviyelerinin çok yüksek olduğu’ değerlendirmesini yaptı. Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“(Sabotajlar yüzünden işlemez hâle gelen) Kuzey Akım boru hatları üzerinden yani Baltık Denizi üstünden gönderilemeyen gazın yerini değiştirerek Karadeniz’e yönlendirebilir ve burayı Rus gazının ana tedarik hattı hâline getirerek doğal gazımızı Avrupa’ya Türkiye üzerinden iletebiliriz. Böylelikle tabii ki ortaklarımız da bunu isterlerse Avrupa için Türkiye’de çok büyük bir gaz dağıtım merkezi oluşturmuş oluruz.”