Rakamlar çelişiyor

Rakamlar çelişiyor
İstanbul’un da aralarında olduğu 6 ilde bu yılın mart ve nisan aylarında hayatını kaybedenlerin sayısı, son iki yılın ortalamasından 5 bin fazla. Bu durum salgına ilişkin açıklanan resmi ölüm sayılarıyla ilgili şüpheleri...

İstanbul’un da aralarında olduğu 6 ilde bu yılın mart ve nisan aylarında hayatını kaybedenlerin sayısı, son iki yılın ortalamasından 5 bin fazla. Bu durum salgına ilişkin açıklanan resmi ölüm sayılarıyla ilgili şüpheleri artırıyor. Bu iller İstanbul, Denizli, Trabzon, Antalya, Konya ve Uşak.
BirGün›deki habere göre, e-devlet ve belediyelerin resmi internet sitelerinde yer alan verilerden yola çıkarak yapılan araştırmada, bu 6 ilde bu yılın nisan ayında, geçen iki yılın (2019 ve 2020) ortalamasına göre ölüm sayısı toplamda 3 bin 540 artmış durumda. Mart ayında ise bu illerde toplam bin 453 ‘fazladan ölüm’ meydana geldiği görülüyor.
Buna göre, Sağlık Bakanlığı mart ve nisan aylarında tüm ülkede Covid-19 nedeniyle 11 bin 562 kişinin hayatını kaybettiği açıklasa da yalnızca 6 ilde bu dönemde meydana gelen ‘fazladan ölüm’ sayısı 4 bin 993’ü buluyor.
Tele1’e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç da geçen yılın son 3 ayı ile mart ve nisan aylarında ölüm oranlarında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Ölüm sayısının 2 katına çıktığını aktaran Koç, “Beklediğimiz 200’lü ölü sayılar, 400’lere çıktı. Pandeminin başından bu yana bulaşıcı hastalıktan ölenlerin sayısının 20 binin biraz üzerinde” dedi. Koç ayrıca, “Bize gelen hiçbir ölüm raporunda Covid-19 yazıldığını görmedim” ifadelerini kullandı.